Comfort zone

Comfort zone

Mijn comfort zone is zo fijn en veilig. Alles is vertrouwd en ik weet waar ik aan toe ben. Hoe makkelijk is het om in de comfort zone te blijven?

En tegelijkertijd weet ik dat in mijn comfort zone blijven, mij niet verder gaat brengen. Iedere keer wanneer er iets op mijn pad komt waarbij ik uit mijn comfort zone moet treden, tel ik tot 10 (of verder) voordat ik beslis: oké ik ga buiten mijn comfort zone. Hoe eng dit ook voelt.

Weet dat je niet direct 180 graden hoeft te draaien. Na de comfort zone komt eerst de stretchzone. Die is iets minder eng, moeilijk en hooggegrepen dan de zogenaamde paniekzone. In deze stretchzone kan je dingen leren, als persoon groeien en nieuwe dingen ervaren.

Wanneer je een keuze moet maken die vér buiten je comfort zone ligt, laat je dan niet afschrikken en maak het stapje kleiner voor jezelf en stap eerst eens rustig de stretchzone in. Kijk eens hoe dat voelt. Als je eenmaal een eerste stap hebt gezet, valt de tweede stap ook wel mee en de derde ook. En voordat je het weet, sta je volledig in de stretchzone en is dat jouw nieuwe comfort zone. De stap naar die paniek zone, die veel te ver ligt, is nu opeens veel dichterbij!

Klinkt makkelijk, hè? Is het in de praktijk niet altijd hoor. Je bewust worden dat een tussenstap naar de stretchzone mogelijk is, geeft mij al meer rust en zelfvertrouwen.

Want hoe weet je nu wanneer je comfort zone eindigt en je stretchzone begint? Vraag jezelf af of je iets (leuk) spannend vindt of dat je iets echt eng vindt, wat je paniek kan opleveren. Op die manier kan je rustig, stap voor stap, je comfort zone vergroten.