Crowdfunding: de voorbereiding

Crowdfunding: de voorbereiding

Crowdfunding: de voorbereiding

Vorige week ben ik van start gegaan met crowdfunding voor mijn nieuwste boek De Buitenman.

De teller staat nu op zo’n 500 euro!

Het online gaan van de crowdfunding was een heel spannend moment. Een project waar enorm veel voorbereiding aan vooraf is gegaan. Daar wil ik jullie de komende weken meer over vertellen. Een proces waar het bijna niet meer over schrijven gaat.

Een proces waar ik in januari al mee ben begonnen. Het begon als eerste met de stap dat ik besloot om mijn boek uit te geven door middel van crowdfunding. Vervolgens was de vraag: bij welk platform? Ik twijfelde tussen het grote platform voordekunst en het kleinschalige slagboom. Terwijl op voordekunst stichtingen eventueel een donatie kunnen doen aan mijn project, is slagboom een platform voor en van schrijvers. Uiteindelijk sprak dat kleinere en persoonlijkere me toch meer aan. Ook al zou een grote donatie van een stichting niet verkeerd zijn…

Daarnaast was het updaten van mijn website ook een belangrijk onderdeel. Een project dat al langer op de planning stond. Ik leerde dat het beter was om al vroeg zichtbaar te zijn als schrijfster. Terwijl ik dacht dat het begin van de crowdfunding het beste moment was. Dat is het moment dat ik echt iets had te vertellen. Het begint echter daarvoor al: het meenemen van jullie, als lezer, in het proces naar de crowdfunding toe. Want er gebeurt van alles! Het is een kwestie van verbinding maken en informeren. En niet alleen maar verkopen.

Enthousiast ging ik aan de slag met het updaten van mijn nieuwe website en ik had heel mooi februari op mijn planning gezet. Dat was iets te voortvarend. Er bleek meer bij te komen kijken dan ik in eerste instantie had gedacht. WordPress onder de knie krijgen, is niet iets wat je in een week leert. Uiteindelijk wilde ik dat de website perfect is, terwijl ik heb geleerd dat iets nooit perfect kan zijn. Je blijft er eeuwig aan sleutelen en pas als de website online is, weet je wat er misgaat en dat je moet bijsturen.

Toch moest ik ervoor zorgen dat ik genoeg inhoud had voor mijn website. Overwegen of ik het, net als eerst, ook in het Engels en Duits zou doen. Lange tijd had ik het aanpassen van mijn website uitgesteld. Misschien omdat ik te veel vast bleef hangen aan mijn oude website en vanuit daar mijn website wilde aanpassen. Maar het was een kwestie van opnieuw beginnen. Stiekem bij een gerenommeerde schrijfster de website bekijken en daar inspiratie opdoen.

Qua inhoud koos ik ervoor om in mijn comfort zone te blijven en blogs te schrijven. Het makkelijkste is het hebben van een kleine voorraad blogs, zodat ik niet iedere week met een deadline zit voor het schrijven en publiceren. Dus begon ik in het voorjaar al met het schrijven waardoor ik voor zo’n twee maanden aan blogs had klaarstaan. Wat er nu in resulteert dat ik wat inspiratieloos begin te worden over wat ik iedere week met jullie kan delen. Ik wil ook niet te veel herhalen. Wat zouden jullie graag willen lezen of weten?