De kracht van karakter door details

De kracht van karakter door details

Ik ben nooit heel specifiek met mijn beschrijvingen. Ik vind het een mooie gedachte dat de lezer zelf een beeld kan vormen van een personage of de omgeving. Wanneer je een personage beter beschrijft, zorgt het ervoor dat een lezer zich beter kan inleven. Zo kan kleding bijvoorbeeld veel zeggen over iemand: draagt iemand altijd een jurk met hakken of altijd een spijkerbroek met sneakers?

Details en leeservaring
‘Sophie zat op de bank met een zak chips.’
‘De zestienjarige Sophie zat in haar huispak onderuitgezakt op de leren bank met een zak Doritos.’
Voel je het verschil? Bij de eerste zin kan Sophie ook een 30-jarige vrouw zijn die in haar mantelpakje, rechtop een zak chips heeft gepakt. Dat zou de lezer zelf kunnen invullen, wanneer jij het als auteur niet beschrijft. Door details toe te voegen, krijg je een veel beter beeld en beleef je het lezen van een tekst heel anders.
Details kan je op meerdere manieren toevoegen. Je kan bijvoorbeeld veel bijvoeglijk naamwoorden gebruiken.
‘Sophie zat comfortabel op de zachte, fluwelen bank, omringd door een overvloedige zak knapperige, zoute chips.’
Dit zorgt opnieuw voor een heel andere beleving. Wees wel voorzichtig met het gebruik van bijvoeglijk naamwoorden, want het kan al snel te veel worden.

Het creëren van verbinding tussen de lezer en een personage
Door een personage meer details te geven, zorg je ervoor dat je ook meer diepte toevoegt. Doordat je de zestienjarige Sophie onderuitgezakt op de bank ziet liggen, kan je je gemakkelijker inleven in de situatie. Op die manier zorg je ervoor dat je lezer je gemakkelijker kan verbinden met een personage.
Het is wel de vraag hoeveel details je wil gebruiken om een personage vorm te geven. Dat heeft vaak te maken met welke rol het personage in je verhaal speelt. Is Sophie een bijfiguur of is ze de hoofdpersoon? Eigenlijk dien je ieder personage volledig uit te werken tot een 3D karakter, ook al verwerk je niet alle informatie in het boek. Het zorgt ervoor dat je beter weet hoe iemand handelt en praat en dat zorgt ervoor dat je een krachtig personage kan neerzetten.

Tips
– Ga eens een middag op een terras zitten (bij lekker weer) en ga mensen kijken. Op die manier kan je ontdekken wat voor soort typen mensen er zijn, hoe mensen praten, lopen, zich gedragen etc.
– Hoeveel schermtijd heeft een personage? Hoeveel details geef je een bijfiguur? Dit ligt ook aan:
– Het doel van een personage in het boek. Misschien is de bijfiguur wel heel belangrijk en komt deze later uitgebreid terug. Het kan ook zijn dat het slechts een passant is, dan dien je deze minder uitgebreid uit te werken

Nu ik heb geleerd dat het beschrijven van personages en de omgeving heel belangrijk is, ben ik daarmee aan het oefenen! Het helpt wanneer je van tevoren je personages uitwerkt voor jezelf zodat je zelf een heel goed beeld hebt. Daarna is het alleen nog een kwestie van schrijven!