Dienstverlenende uitgeverij

Dienstverlenende uitgeverij

Dienstverlenende uitgeverij

Het is zover. Ik heb een geschikte uitgeverij gevonden! Een dienstverlenende uitgeverij. Dat begrip was ook nieuw voor mij. Het is een uitgeverij dat zijn/haar diensten verleend door jou te helpen met hun expertise. Daar betaal je als schrijfster voor. Maar dit betekent wel dat jij meer winst behaald in plaats van dat je het door een reguliere uitgeverij laat doen.

Wat ik tot nu toe zo fijn vind aan het contact, is dat het op een rustig tempo gaat. Bovendien is mij meerdere keren aangegeven dat ik ook mijn eigen tempo aan moet houden. Ze komen totaal niet dwingend over. Daardoor krijg ik ademruimte en vrijheid in mijn doen en laten. En dat vind ik heel erg bevrijdend.

Wat ik fijn vond aan deze uitgeverij was dat we eerst rustig telefonisch contact hebben gehad om kennis te maken. Vervolgens rustig begonnen te mailen over de mogelijkheden en er pas na twee maanden er actie kwam. Hierdoor kon ik eerst alles even rustig laten indalen. Uiteindelijk is een keuze voor een uitgeverij een belangrijke beslissing, want dat is waar je je manuscript naartoe gaat sturen en zij aan de slag gaan met een kwetsbaar stuk van jou. Uiteindelijk is het toch een kwestie van gevoel en dat is heel belangrijk voor mij.

Het punt is dat ik geen geldboom in mijn tuin heb staan om het uitgeven van mijn boek zelf te bekostigen, maar daar komt een stukje marketing om de hoek kijken. Twee vliegen in een klap: crowdfunding. Eind september gaat dat dan ook van start om mijn nieuwste boek, De Buitenman, te financieren en te laten uitgeven. Een spannend vooruitzicht waar ik – stiekem – achter de schermen al een hele tijd mee bezig ben.

Het mooie van deze uitgeverij vind ik, dat zij ook een crowdfunding platform hebben. Het is geen verplichting. Je mag ook het platform gebruiken en vervolgens niet je boek laten uitgeven bij de uitgeverij, maar ik vind het juist fijn dat het wel kan en dat ik niet bij een groot, onbekend platform zit. Dit voelt toch persoonlijker.

Uiteindelijk is het een kwestie van afwachten hoe het precies gaat lopen als mijn crowdfundingproject eenmaal van start gaat en ik merk vooral dat ik het een heel spannend proces vindt. Al tijden ben ik bezig met dit boek – dat ik zo’n twee jaar geleden heb opgestuurd naar reguliere uitgeverijen, maar alleen maar afwijzende reacties heb gekregen. En dan heb je in je hoofd om een andere optie te overwegen, maar als het dan eenmaal zover is, dan voelt dat wel gek! Echt met de billen bloot, kwetsbaar de wereld in.

Hopelijk wordt mijn crowdfundingproject een succes en haal ik genoeg geld op om mijn boek uit te geven. En hopelijk zorgt dat voor een kettingreactie en kan ik vervolgens ook mijn andere boeken uitgeven. Want, er staat al een conceptversie van een trilogie op mijn laptop klaar om die op termijn ook uit te geven.

Maar nu is het eerst tijd voor De Buitenman. Dit boek zal in het voorjaar van 2022 verschijnen, want ook al heb ik het boek zelf al een keer of vijf herschreven, alsnog ga ik het einde van dit jaar besteden aan het verwerken van commentaar van de redactrice. Voor nu ben ik nog druk bezig met het afmaken van de cover, het laten maken van een auteursfoto en andere randzaken, zoals de achterflaptekst en een korte biografie over mezelf. Wordt vervolgd!