DIY herschrijven

DIY herschrijven

DIY herschrijven

Afgelopen weekend heb ik het boek ‘In tien stappen een bloedstollende thriller schrijven’ van Marelle Boersma gelezen. Als eerste was het een blijk van herkenning met betrekking tot De Kettingreactie. Veel van haar stappen had ik ongemerkt verwerkt in het boek. Dat gaf me een goed en trots gevoel. Tijdens het lezen van het boek kreeg ik een idee om een proloog toe te voegen aan het boek.

Die ochtend had ik besloten dat ik het begin van mijn boek niet al te sappig vond. Je werd aan de ene kant wel meteen het verhaal ingezogen, maar tegelijkertijd was het te suf. Het kon beter. Hoe ik dat wilde oplossen, daar had ik nog geen idee van. En diezelfde middag kwam ik op een idee door het lezen van Marelle haar boek. Heerlijk dat je zelf je eigen gecreërde probleem meteen oplost!

Nadat ik snel wat woorden op papier had getypt voor mijn proloog, ging het vervolgens in het boek over een epiloog. En dat in combinatie met alle andere informatie die ik had gelezen, wist ik dat ik nog iets moest toevoegen. Een detail, zoals Marelle het noemt om nog net wat meer puzzelstukjes op de plek te krijgen. Dus schreef ik een paar zinnen waarmee ik in het epiloog terugverwijs naar de titel van het boek.

Trots. Zo voelde ik me. Ik kreeg het gevoel dat ik, zonder al te veel moeite, twee supergoede dingen aan mijn manuscript had toegevoegd! Dat gaf me zo’n heerlijk gevoel. Tegelijkertijd voelde ik me geïnspireerd om met mijn andere boek, met als working titel abandoned engineering, verder te gaan. Een paar weken geleden wees mijn therapeut me erop dat ik meer met mijn hoogsensitiviteit (HSP) en hoogbegaafdheid (HB) kon gaan doen om anderen daarmee te helpen. Dat is indirect waar abandoned engineering om draait: mijn worstelingen door mijn HSP en HB beschrijven. Een grote tip van de sluier over de inhoud van dit boek 😉

Al vele woorden heb ik op papier, maar telkens kwam het niet van de grond waardoor het nu – wel al uitgeprint – in een donkere hoek in mijn kast ligt. Hoe moest ik in hemelsnaam structuur aanbrengen in deze wirwar van informatie die ik op al had opgeschreven? En nu, door die tien stappen, had ik inspiratie. Meteen begon ik de vragen over te typen en ze in te vullen, waardoor er een kleine structuur ontstond. Een goed begin! Waarschijnlijk wordt het betiteld als een psychologische thriller en zoals Marelle schrijft: haar tips kan je ook op romans en kinderboeken toepassen.

Het boek is dus zeker een aanrader! Dit is denk ik mijn officiële eerste boek dat ik lees waarbij ik tips krijg over schrijven. Het voelt goed om een eerste stap te zetten en ‘hulp’ in te schakelen, omdat ik voel dat ik dat nodig heb om een volgende stap te zetten. Ik raad je aan om daar zeker gebruik van te maken, omdat het je kan helpen.