DIY herschrijven personages

DIY herschrijven personages

In mijn blog over herschrijven waarbij ik in ben gegaan op de personages die nog niet helemaal goed zijn uitgewerkt, geef ik in deze blogs tips over hoe je een personage goed kan uitwerken. Deze tips kan ik zelf ook nog ten harte nemen blijkt…

In september heb ik tijdens mijn schrijfvakantie de karakterkaarten van de Online Schrijfschool gekocht en voor het eerst ingezet. Heel waardevol om je bewust te worden van alle karaktereigenschappen van de personages, waardoor mijn personages al meer diepgang hebben! Stiekem soms wel jammer dat je heel veel uitwerkt en niet alles in het manuscript verwerkt. Door meer diepgang aan een personage te geven, gaat het personage meer leven.

Een personage heeft – net als ieder mens – altijd een gebrek, bijvoorbeeld ongeduld. Dit gebrek kan zich op meerdere manieren manifesteren en op die manier kan een gebrek zich gedurende het verhaal ontwikkelen. Dit gebrek moet wel bijdragen aan het doel van het personage in je boek.

Maak een personage echt uniek, bijvoorbeeld door formeel of informeel woordgebruik of een specifiek gebaar of andere tic. Wees hierin creatief. Laat dit terugkomen in de schrijfstijl van dit karakter of in een dialoog. Deze details kunnen juist veel toevoegen aan het karakter en dus het plot.

Naast een doel heeft ieder personage ook een verlangen. Vermijd hierbij wel keuzes waarbij er echt maar twee keuzes zijn en waarbij deze keuzes vanaf het begin vanzelfsprekend zijn. Dan is het voor de lezer niet spannend waar het personage voor gaat kiezen.

Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend en in theorie lijkt dit gemakkelijk. Juist boeken waar je snel doorheen leest en het gemakkelijk lijkt, zit veel tijd en energie in om het zo soepel over te laten komen.