DIY herschrijven

DIY herschrijven

DIY herschrijven

Al eens eerder heb ik een blog geschreven over herschrijven. Wellicht al twee keer. Dit jaar wil ik graag kennis op gaan doen wat betreft herschrijven. Vroeger schreef ik mijn boek en daarna vond ik het goed en vond ik het zonde om er nog iets aan te veranderen. Dat zou het originele idee, en dus verhaal, veranderen. Of dat anderen met een rode pen door mijn boek zouden gaan. Dan zou het niet meer mijn boek zijn. Toen ik De Buitenman opstuurde naar uitgeverijen en zij wezen het af, was mijn ego niet gekrenkt. Zij vonden het niet goed. Dat betekende niet dat het ook niet goed was. Dat was hun mening en ik was het er niet mee eens. Anderen misschien ook niet.


Vaak genoeg hebben mensen in mijn omgeving gevraagd of ik wel eens een schrijfcursus had gevolgd. Mijn antwoord was ‘nee’. En ik was ook niet van plan. Het was niet per se uit hoogmoed, omdat ik mezelf de beste schrijfster van de wereld vind. Ik weet dat ik dat niet ben. Mijn mening was dat schrijven mijn talent was dus waarom zou ik dat ‘verpesten’ door cursussen en lessen te volgen en op die manier mijn manier van schrijven te veranderen?


Dat was mijn mening. Deze is nu veranderd. Mijn ondernemerscoach raadde mij aan om kennis te vergaren en ik merk dat ik er voor open sta. Ik wil mijn boek beter maken. Het beste boek ooit. Investeren in het opdoen van kennis. Je hoeft uiteindelijk niet altijd iets te doen met de opgedane kennis, maar het is goed op de hoogte te zijn van de kennis in jouw vakgebied.


Via deze weg wil ik jullie op de hoogte houden. De gemiddelde schrijfcursus is vaak een paar honderd euro en ik begrijp dat ik moet investeren in kennis, maar ik vind dat veel geld. Dus ben ik gaan zoeken naar andere opties. Vandaag neem ik jullie mee in wat ik heb gevonden en binnenkort houd ik jullie dan ook op de hoogte over mijn belevenissen.

  1. Schrijven Magazine. Tip: doe samen met een vriend of vriendin zodat je de kosten van het abonnement kan delen!
  2. Brandon Sanderson. Deze Amerikaanse schrijver geeft online colleges op youtube. Note: deze colleges zijn in het Engels.
  3. Schrijf een thriller – Marelle Boersma. Dit boek kost €17,50. Een prima prijs voor een boek!

Naast deze opties zijn er vast nog meer opties die ik tegen zal komen. Wat er, in het kader van herschrijven, op de planning staat voor dit jaar, zijn:

  1. Uitwerken van personages
  2. Uitwerken tijdlijn (wat gebeurt er wanneer met welk personage)
  3. Het beschrijven van ruimtes en mensen, maar met niet te veel details. Ofwel: het verhaal meer diepgang geven

Stiekem heb ik een hekel aan de term DIY (do it yourself), maar wellicht een gat in de markt. DIY herschrijven. Ik ben iemand die niet op ieder gebied zelf het wiel uit wil vinden en daarom graag iemand anders inschakel. Aan de andere kant ben ik ook leergierig en wil ik sommige dingen wel zelf uitzoeken en met herschrijven is dat er een van.


Dit jaar zal ik mij laten inspireren door anderen, wat zij te zeggen hebben over herschrijven en schrijven en laat ik jullie weten hoe ik dit in de praktijk beleef. Werkt het voor mij of werkt het niet? En op die manier kunnen jullie ook ontdekken wat wel en niet werkt.


Aangezien ik de komende maanden druk bezig zal zijn met alles in orde maken voor het uitgeven van De Buitenman, zal ik pas in de zomer of zelfs pas in het najaar tijd hebben om me hierover in te lezen. Jullie moeten dus nog even geduld hebben voordat het zover is en ik mijn ervaringen op dit gebied met jullie kan delen!