DIY structuur de sneeuwvlokmethode

DIY structuur de sneeuwvlokmethode

Van tevoren een boek plotten heb ik nog nooit gedaan. Naar aanleiding van één zin kan ik een boek schrijven. De Buitenman was het eerste boek waarbij ik vele herschrijfrondes heb gedaan om mijn boek te perfectioneren.

Pas na het afmaken van de eerste versie bij mijn nieuwste boek, De Kettingreactie, en vele herschrijfrondes keek een schrijfcoach met me mee. Toen ben ik gaan structureren nádat mijn boek af was. Dit heb ik gedaan aan de hand van de sneeuwvlokmethode.

Voordat ik de stappen van de sneeuwvlokmethode met je deel, kan ik je vertellen dat het niet súperhandig is om pas te gaan plotten wanneer je boek af is. Het nadeel is dat De Kettingreactie een trilogie is en ik boek twee en drie ook al in concept af heb en opnieuw ga plotten nadat de eerste versie is geschreven.

Structuur aanbrengen vind ik geweldig, want dat is wat ik normaal gesproken automatisch doe. Waarom lukt structuur aanbrengen in mijn boek niet zo goed? Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik het niet nodig had. Ik kon aan de hand van die ene zin een boek schrijven dus waarom zou ik van tevoren plotten? Ja, daar is het: mijn onzekerheid kwam naar boven. Zou mijn creativiteit ten koste gaan van plotten en structuur aanbrengen?

Nu ik meer informatie weet over structuur en plotten, maakt het me juist onzeker omdat ik dit nog niet doe. Gelukkig ben ik alweer een aantal stappen verder: ik ben me bewust dat ik dit wil en nodig heb, omdat mijn boek er beter van wordt. Ik heb geleerd dat ik het mezelf aan kan leren en ik heb ontdekt dat ik de sneeuwvlokmethode prettig vind.

De sneeuwvlokmethode in tien stappen

  1. De korte samenvatting
  2. De lange samenvatting
  3. Personages uitwerken
  4. Paragrafen maken
  5. Door de ogen van je personages
  6. Breid je samenvatting uit
  7. Personages perfectioneren
  8. Maak een overzicht van de scènes
  9. Begin met schrijven
  10. Werk alles uit

Weet dat alle methodes richtlijnen zijn. Ongemerkt had ik stap 2, 5 en 6 samengevoegd alsook stap 3 en 7. Stap 4 en 8 heb ik tegelijk gedaan. Kijk wat voor jou werkt en word niet onzeker als je afwijkt van de richtlijnen.