Een ode aan de vaste schrijfplek

Een ode aan de vaste schrijfplek

Sinds een jaar heb ik een werkkamer boven, waar ik dus voornamelijk werk omdat ik thuiswerk. Daarvoor werkte ik altijd beneden, in de studeerkamer/eetkamer. Ondertussen schrijf ik ook vaak in mijn werkkamer, die dus voor zakelijke en creatieve doeleinden wordt ingezet. Soms zit ik nog wel eens beneden of op het balkon, maar mijn bureau, bureaustoel en tweede scherm zijn toch wel erg verleidelijk.

De psychologie achter een vaste schrijfplek
Een vaste schrijfplek kan een trigger creëren, want je associeert die vaste plek met het schrijven en dus is het gemakkelijker om je tot schrijven aan te zetten wanneer je op die plek ben. Wanneer je de ene keer in je werkkamer schrijft, de andere keer vanaf het balkon en de volgende keer vanaf de bank kan dit ervoor zorgen dat je productiviteit en creativiteit verminderen. Dat hoeft niet, maar het kan wel.

Die vaste schrijfplek is ook iets wat je moet gaan creëren. Wanneer je nu wisselt van plek, ga dan een langere periode één plek herhalen en dus iedere zaterdagochtend in de eetkamer zitten. Wanneer je dat regelmatig doet, ga je die plek associëren met productiviteit, concentratie, focus en creativiteit. Zo programmeer je dus eigenlijk je brein, wat gaat zorgen voor die trigger!

Zo wordt een plek dus opeens een gewoonte. Wanneer je op die vaste plek zit, schrijf je. Zo simpel is het. Wanneer het wellicht een afgesloten ruimte is, kan je je daar ook veilig voelen waardoor je je vrij voelt je gedachten en emoties te uiten. Het is anders wanneer jij aan de keukentafel zit en je gestoord kan worden in plaats van dat je in de afgelopen kamer zit.

Tips
– Zorg voor een goede werkplek. Ook al kies je ervoor dat dit in een café is, wees je wel bewust dat je niet urenlang op een plek moet werken, waar je ergonomisch niet de juiste houding hebt. Een goede werkplek hoeft niet veel geld te kosten: je kan een bureaustoel en bureau vaak gemakkelijk en voor een leuke prijs tweedehands op de kop tikken. Maak daar gebruik van! De basis is belangrijk.
– Minimaliseer afleiding. Dit is ook persoonlijk, maar zorg wel voor zo min mogelijk rommel, prikkels en geluiden en concentreer je volledig op het schrijven. Dit kan ook betekenen dat er geen andere activiteiten kunnen zijn, die je kunnen afleiden, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke taken. Je kan een timer zetten voor jezelf en afspreken dat je bijvoorbeeld drie kwartier onafgebroken gaat werken, voordat je iets anders mag doen. Ook hierbij kan je jezelf programmeren zodat je dit uiteindelijk ook als gewoonte gaat ervaren!
– Zorg ervoor dat je de juiste benodigdheden binnen handbereik hebt, zoals de oplader van je laptop, pen en papier en wat je dan ook maar nodig acht. Het klaarleggen en voorbereiden van deze benodigdheden kan er ook voor zorgen dat de geest zich al gaat voorbereiden om in de schrijfmodus te komen, wanneer hij dit herkent.
– Personaliseer je schrijfplek. Dit kunnen items zijn die je inspireren zoals foto of een moodboard van je boek. Dit is wat ingewikkelder wanneer je een vaste schrijfplek hebt in een café, maar voel voor vooral wat jij nodig hebt. Het kunnen ook items zijn die je prikkelen of wat jij nodig hebt om nieuwe ideeën te genereren.
– Experimenteer eens met locaties. Het kan zijn dat jij goed schrijft thuis met weinig prikkels of juist in een café, maar je kan het ook eens afwisselen. Wanneer je boek zich (deels) afspeelt in een café, ga daar dan eens zitten of op welke locatie voor jou inspirerend kan werken. Het kan zijn dat verloop van tijd het café helemaal niet meer werkt en je toch een rustige plek in huis nodig hebt.

Ook ik wissel wel eens van plek, want wanneer de zon schijnt, kan ik mezelf niet tegenhouden naar buiten te gaan en daar te gaan schrijven. Daar zijn meer prikkels, zoals kinderen in de speeltuin of voorbijrijdende auto’s. Tegelijkertijd kan dat me inspiratie geven om in een andere omgeving te zijn, met andere geluiden en prikkels.