Het belang van voorbereiding

Het belang van voorbereiding

Vooruitgang is niet altijd te meten aan het aantal woorden. Ik wil ondertussen, nu ik al sinds de zomer bezig ben met plotten, ‘echt’ gaan schrijven. Ondertussen is de omvang van mijn 3 geplotte boeken net zo groot als een kort verhaal dus dat voelt heel tegenstrijdig.

Voorbereiding is het halve werk
Plotten is een heel belangrijk onderdeel van het schrijven van een manuscript. Dit is dan ook niet iets wat ik wil onderschatten. Ik wil er rustig de tijd voor nemen en alle mogelijke plotgaten eruit filteren voordat ik start met het schrijven van mijn manuscript.

Nadat ik mijn eerste versie van het plotten af had, ontdekte ik tijdens het herschrijven van alles wat ik nog heb aangevuld, weggehaald en verbeterd. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het schrijven van het manuscript me straks gaat bevallen wanneer het plotten van mijn boek is afgerond.

Ga niets afraffelen
Het is verleidelijk het plotten niet zo uitgebreid aan te pakken. Zoals gezegd: mijn 3 geplotte boeken samen zijn zo’n 20.000 woorden. Ik besef me ook dat het plotten dé plek is waar ik ook mijn personages uitwerk, de wereldbuilding en de chronologie en tijdlijn goed verwerk. Het is dus van belang dit allemaal tot in detail uit te werken. Wanneer ik iets niet uitwerk tijdens het plotten, maar tijdens het schrijven, dan ben ik al te laat.

Ondertussen heb ik mijn geplotte manuscripten voor de tweede keer naar Maria gestuurd voor feedback. Daarna zal ik waarschijnlijk nog wel gaan bijschaven en perfectioneren voordat ik kan gaan schrijven, maar ik kom steeds dichterbij! En ik krijg ook steeds meer zin het manuscript levendig te gaan maken met dialogen.