Het verzinnen van een titel

Het verzinnen van een titel

Het verzinnen van een titel

Een titel. Hij moet sprekend zijn, maar ook de inhoud van je boek goed weergeven. Dat klinkt simpel en misschien is dat het ook wel. Als iemand anders per abuis een titel verzint voor je boek, als je erover praat, is het soms een heel simpele titel. Maar zelf een titel verzinnen, terwijl je helemaal in het verhaal zit, daar ben ik niet goed in.

Het komt ook omdat het voelt alsof het ‘moet’. Er moet een titel zijn. En dan ligt er druk op en klap ik, opnieuw, dicht. Kortsluiting in mijn hoofd. Als iemand anders dan een titel benoemt, vraag ik me af waarom ik daar zelf niet op ben gekomen. Bij essays en scripties dacht ik ook vaak dat het iets was wat ik op het laatste moment kon doen. Het voelde onbelangrijk, maar dat was het niet.

Vaak heb ik een working title, zoals ‘De Ketting’ bij mijn nieuwste boek. Voor mij werkt dat prima: daar begon mijn boek uiteindelijk mee. Onderweg heeft het boek nog een andere titel gekregen, naar aanleiding van een vriend: ‘Operatie Monster’. Maar in het kader van mijn vorige boek, De Buitenman, waar het uiteindelijk ook over een operatie gaat, leek me dat te veel van hetzelfde.

Totdat ik er met een oud-collega over sprak en ik kort vertelde waar het boek over ging. De Kettingreactie, zei ze uit het niets. Perfect. Ergens is het simpel, maar het heeft een dubbele betekenis. Niet alleen omdat ik het hele boek ben begonnen naar aanleiding van een ketting. Het feit dat er een kettingreactie uit ontstond en er een trilogie uit voortvloeide. En tegelijkertijd slaat de titel ook op het verhaal waarin de actie van een personage (Stef) voor een kettingreactie zorgt. Door het gehele boek.

Het is fijn het proces met anderen te delen! Schrijven kan ik zeker 😉 maar de randzaken vragen soms om een frisse blik. En dat gaat niet altijd als je helemaal in het boek zit.

Dan is het uiteindelijk nog de vraag of een uitgeverij de titel ook goed vindt. Soms denken zij ook mee. Het is nu nog een kwestie van een ondertitel verzinnen voor alle drie de boeken. Wat zouden jullie denken op basis van onderstaande samenvatting? Het is deel I van een trilogie. Of moet ik het simpel houden en Deel I, II en III noemen?

Samenvatting deel I:

Marilise en Stef zijn tot elkaar aangewezen na de dood van hun partner Josef.

Door het delen van dit verlies groeien ze dichter naar elkaar toe. In de loop van het boek lijkt het echter of bepaalde gebeurtenissen juist voor meer afstand zorgen.

Beiden wonen op een militaire basis, waarbij ze nauw contact hebben met de generaal Joel en de oppas van Noah, de zoon van Marilise (en de gedode Josef). Al gauw wordt duidelijk dat Joel een ongebruikelijke band heeft met de oppas, Kristin.

Als er twee burgers buiten de militaire basis worden vermoord en er informatie over Josef boven water komt, zet dit iedereen op scherp.