Hoe en waarom zou ik een schrijfdoel maken?

Hoe en waarom zou ik een schrijfdoel maken?

Schrijven is een creatief proces dus waarom heb ik een schrijfdoel nodig? Hierbij is het belangrijk om het begrip schrijfdoel eerst te specificeren, want je kan op allerlei vlakken doelen maken. Een schrijfdoel kan zijn: 1000 woorden per dag schrijven, maar het kan ook zijn: in 2024 is de eerste versie van mijn boek af. Het eerste doel is heel concreet, maar zou kunnen afschrikken, omdat 1000 woorden per dag best een ambitieus doel kan zijn. In 2024 de eerste versie van je boek af hebben, kan ook ambitieus zijn, maar doordat dit doel minder specifiek is, kan je je afvragen of het wel haalbaar is.

Een doel hebben is noodzakelijk, zodat je weet waar je naartoe werkt. Hierbij raad ik aan om je doel zo concreet mogelijk te maken. Als ik in 2024 de eerste versie van boek af wil hebben, hoe ga ik dit doel dan bereiken? Door het schrijven van 1000 woorden per dag? Of stel je jezelf als doel dat je twee keer per week een uur aan je boek gaat werken en op die manier je doel behaald? Of dat er iedere maand een hoofdstuk af is? Maak het grote doel behapbaar door het in kleine doelen onder te verdelen.

Ieder bereikt op zijn eigen manier zijn schrijfdoel. Heb jij een stok achter de deur nodig of ben je dat voor jezelf? Het is een afspraak die je met jezelf maakt. Ik weet van mezelf dat ik het verleidelijk vind om een keer niet te schrijven: als niemand ernaar vraagt. Ik ben dankbaar dat ik een schrijfgroep heb en een schrijfvriendin die ik wekelijks zie en spreek. Vaak zeggen we niet tegen elkaar ‘mijn schrijfdoel is gelukt’, maar het is fijn om te kunnen zeggen dat je verder bent gekomen dan de vorige keer.

Terugkomend op mijn eerste zin: waarom zou ik een schrijfdoel maken? Ik dacht ook dat ik daarmee mijn creatieve proces tegenhield, maar dat is niet zo. Het schrijven van een boek kost veel tijd en daar ben je nu eenmaal lang mee bezig. Als je geen concreet doel stelt, ben je er alleen maar langer mee bezig.

Mijn doel is op dit moment om ‘in de zomer van 2023’ de eerste versie van mijn boek af te hebben. Dat klinkt niet concreet genoeg, maar ik vind het fijn om mezelf wat speling te geven. Nog steeds voel ik de druk, maar het hoeft niet per se op 31 juli af. 31 augustus is ook goed. Werk jij wel beter onder druk en met strakke deadlines? Ga daar dan voor!