Hoe word ik een selfpubexpert?

Hoe word ik een selfpubexpert?

Nadat ik De Buitenman had uitgegeven, ging ik voor het eerst op schrijfvakantie waar ik in gesprek raakte met mijn huidige schrijfcoach. Zij vertelde me over de Schrijven & Uitgeven podcast en zo kwam ik terecht bij Maria Staal, die in haar podcast de Hangplek op Facebook benoemd waar je als selfpubber vragen kan stellen en kennis kan delen. Hoe kom je nu in contact met de juiste mensen?

Ontdek welke informatie je nodig hebt
Deze informatie kan je natuurlijk ook op internet vinden wanneer je waarschijnlijk intypt ‘Hoe geef ik zelf mijn boek uit?’. Een plan van aanpak maken is hierbij belangrijk en filter de informatie die je vindt. Het is zonde wanneer je er achterkomt dat een e-book toch ook wel handig is, nadat je je paperback al hebt uitgegeven. Dat kan ook onderdeel van je plan zijn en tegelijkertijd is het goed verrassingen te voorkomen.
Zoals gezegd kan je veel informatie online vinden. Gaandeweg ga je ontdekken welke informatie belangrijk is, waar je meer over wil weten en welke mensen en bedrijven je verder willen helpen.
Tips
1. Begin met googlen. Er gaat een wereld aan informatie voor je open en je zal blogs, gratis ebooks en webinars tegenkomen.
2. Plan kennismakingsgesprekken in met bijvoorbeeld een redacteur of coverontwerper. Ga ontdekken wie er bij jou past en wie jou verder wil helpen in plaats van alleen maar geld aan jou verdienen
3. Via, bijvoorbeeld, Instagram kan je gemakkelijk zoeken op andere auteurs. Dit doe je door – bijvoorbeeld – Kobo Writing Life Nederland te volgen en vervolgens bij hun volgers zoeken naar auteurs. Zo kan je ook aan informatie komen
4. Schrijf je in bij Facebook-groepen. Ik noemde net al de Hangplek, maar er zijn er meerdere. Wanneer je zoekt op selfpub, indie of zelf boek uitgeven komen er groepen naar boven.
5. Je kan je ook websites zoals die van Schrijven Magazine bezoeken en daar informatie vandaan halen

Dat ik via via bij Maria terechtkwam, is ook een kwestie van geluk hebben. Zoals ik al wel eens eerder heb gedeeld, ben ik ook eerst bij de verkeerde terechtgekomen voordat ik de juiste mensen ben gaan zoeken. Er wordt heel veel informatie gedeeld en helaas is niet iedereen betrouwbaar. En het is zo: wanneer je eenmaal een connectie hebt in de schrijvers- en uitgeverswereld volgen er vanzelf meerdere!