Hoofdstuk 1

Hoofdstuk 1

En toen had ik opeens een ochtend vrij, opende ik mijn eerste hoofdstuk en begon ik te sleutelen. Tekst uit het manuscript naar voren brengen, informatie toevoegen en drie uur later had ik er 1500 woorden bij. Ik was trots! Ondertussen zijn er nog meer woorden bijgekomen en heb ik het gevoel dat mijn eerste hoofdstuk stukken beter is dan eerst.

Maarja, dat dacht ik de vorige keer ook. Ondertussen heeft mijn eerste hoofdstuk meerdere versies gehad. Dus wat zegt het precies dat ik het goed vind? Want wie weet wat een ander ervan vindt? Of blijf ik eeuwig sleutelen aan mijn eerste hoofdstuk? Ja, de onzekerheid kwam zeker om de hoek kijken. En ik deelde die onzekerheid met mijn vriend en door erover te praten, werd het alweer minder.

Deels kwam de onzekerheid ook door mijn schrijfcoach, die heeft aangegeven dat de rest van het manuscript vanzelf gaat wanneer het eerste hoofdstuk goed staat. Aan de ene kant een geruststelling, want als ik nu veel tijd en energie aan mijn eerste hoofdstuk besteedde, ging het daarna makkelijker. Aan de andere kant gaf het ook extra druk met zich mee, want wanneer is hoofdstuk een goed genoeg om door te gaan met de rest van het manuscript?

Uiteindelijk besloot ik mijn eerste hoofdstuk te laten lezen door mijn vriend en schrijfvriendin- niet door mijn proeflezers. Dat raadde mijn schrijfcoach aan, maar ik wilde toch een nieuwe blik. Ik ben heel benieuwd naar hun feedback en wacht in spanning af zodat ik er verder aan kan sleutelen of niet…