Ik ben (g)een structuurjunkie

Ik ben (g)een structuurjunkie

Ik hou van structuur. In mijn dagelijks leven dan, want mijn boeken heb ik altijd als pantser geschreven. Ik was ervan overtuigd dat pantsen goed werkte, maar bij mijn nieuwste boek De Kettingreactie, vroeg ik me af: werkt dat wel?

In eerste instantie heb ik De Kettingreactie ook als pantser geschreven, maar na het herlezen en herschrijven ontdekte ik dat het boek ingewikkelder is en dus meer structuur nodig heeft.

Structuur verschilt per genre
Structuur is noodzakelijk in een boek, want het zorgt voor leesbaarheid. Je hebt verschillende niveaus van structuur aanbrengen en plotten. Je kan de grote lijnen uitwerken: je verhaal in één zin. Of meer de diepte ingaan: wat gebeurt er in welk hoofdstuk? Dit laatste kan je in één zin noteren, maar ook in meerdere alinea’s. Je kan het zo uitgebreid mogelijk maken. Kijk wat werkt voor jou, hoe uitgebreid je het wil maken. Wees je bewust dat de hoeveelheid plotwerk per genre verschilt. Een roman heeft minder voorwerk nodig dan een thriller of mystery.

Reversed writing is een eerste stap
Gelukkig is er ook een middenweg qua structuur aanbrengen wanneer je niet van pantser direct naar een volledig uitgewerkt plot wil. Begin bijvoorbeeld eens met de achterflaptekst. Dat is de kern van je verhaal! Vervolgens kan je de verhaallijn in één zin schrijven en/of in één alinea. Dat zorgt al voor een bepaalde mate van structuur en is een laagdrempelige manier te starten met structuur aanbrengen.

Tips

  1. Ga uittesten welke vorm van structuur voor jou werkt
  2. Wees niet te streng voor jezelf. Dat iets niet perfect is, betekent niet dat het fout is
  3. Begin klein door bijvoorbeeld een verhaal voor een schrijfwedstrijd te plotten.

Structuur is houvast en natuurlijk mag je daar van afwijken. Jij bent immers degene die het boek creeërt! Structuur aanbrengen in je boek kan je leren en het is een fijne houvast om binnen die kaders je boek te schrijven.