Ik motiveer mezelf!

Ik motiveer mezelf!

Vroeger schreef ik voornamelijk in mijn vakanties, toen ik nog op school zat. Dit betekende dat ik afhankelijk was van andere factoren. Vervolgens ging ik naar het Online Schrijfcafé, waar ik voor betaalde. Totdat het stopte. Nu zijn we onbetaald doorgegaan met een Online Schrijfcafé, maar doordat de betalende factor weg is, merk ik dat het minder als een stok achter de deur voor mij werkt.

Nu schrijf ik in de ochtend, wanneer ik het meest productief ben. En daarnaast plan ik af en toe een schrijfdag in met een schrijfvriendin. Ik ben uiteindelijk mijn eigen motivator en afhankelijk zijn van anderen kan helpen, maar is ook een zwakte. Wie of wat motiveert jou?

Nieuwe gewoonte combineren met bestaande gewoonte
Iedere dag schrijven kan heel laagdrempelig zijn. Je hoeft niet direct twee uur per dag te schrijven. Begin met één of twee keer 25 minuten (pomodoro techniek). Je kan veel gedaan krijgen in 25 minuten! En 25 minuten is relatief laagdrempelig!

Naast een timeframe met jezelf afspreken, is een vast moment op de dag ook heel waardevol. Ik schrijf iedere ochtend 1 of 2 ‘pomodoro’s’. Kijk wat past bij jou. Doe je het voordat je begint met werken of juist voor het avondeten of voor het slapengaan? Wees je bewust dat wanneer je het aan het einde van de dag wil doen, je energieniveau is afgenomen en het een grotere uitdaging is te starten. Eat the frog in the morning!

Het makkelijkste is om 25 minuten schrijven als nieuwe gewoonte vast te plakken aan een bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld tandenpoetsen of je ontbijt of net voor het douchen. In plaats van dat ik mijn werklaptop ‘s ochtends aanzet, zet ik mijn privé laptop aan en schrijf ik 1 à 2 pomodoro’s.

Einddoel en tussenstappen voor ogen
Wanneer jouw doel is een boek uit te geven, moet je daar iets voor over hebben. Het uitgeven van je boek is dan jouw einddoel, maar misschien een wat groot einddoel. Dit kan je onzeker maken. Zorg ervoor dat je jouw einddoel in stukjes kan knippen. Hoofdstuk 1 schrijven is een kleiner doel dan je hele manuscript schrijven.


In mijn agenda staat iedere ochtend een doel, wat gemakkelijk te behalen is in 1 of 2 pomodoro’s: blogs uitwerken, social media inplannen, mijn verhaal plotten. Dit zorgt ervoor dat ik meters maak én doelen kan behalen. En zo kom ik langzaam dichterbij mijn einddoel.

Tips

  1. Begin klein, bijvoorbeeld 25 minuten per dag. De pomodoro-techniek werkt super! Zo schrijf je iedere dag een beetje in plaats van één keer een blok van drie uur. Wanneer dat ene blok dan wegvalt, is dat erger dan wanneer je één ochtend 25 minuten niet red.
  2. Laat je zo min mogelijk door externe factoren beïnvloeden.
  3. Kies wat past bij jouw routine, dus ik doe bijvoorbeeld in de ochtend plotten voor mijn boek en ‘s middags of ‘s avonds wat meer administratie, zoals het inplannen van social media
  4. Zorg voor een backlog dus bijvoorbeeld: plotten blogs, uitwerken blogs, plotten social media posts, uitwerken social media posts, inplannen social media posts. Dit is dan heel erg gericht op marketing 😉 maar kan je heel gemakkelijk verdelen over pomodoro’s.

Je eigen motivator zijn, is een uitdaging. Je wordt er wel een sterker mens van, het geeft je energie en voldoening wanneer je dit overwint en niet afhankelijk bent van anderen, maar alleen van jezelf. Zo kan je zelf bepalen wanneer je aan je boek of marketing werkt.