Laatste loodjes ondernemersplan

Laatste loodjes ondernemersplan

Laatste loodjes ondernemersplan

De vorige keer heb ik een tip uitgelicht die mijn ondernemerscoach mij gaf. Ik heb er niet bij verteld dat we eind van deze week hebben afgesproken dat ik mijn ondernemersplan af zou hebben. Sinds november ben ik daar al mee bezig, zoals jullie hebben kunnen lezen. In deze blog geef ik nog wat laatste tips, want nog anderhalve week en dan moet het af zijn!

Je omringen met boeken en mensen die je van alles kunnen bijbrengen over het schrijven van een ondernemersplan. Ik heb het bij twee boeken gehouden, die ik eerder in een blog heb genoemd, en ik vond online meerdere youtube filmpjes met ‘hoe schrijf ik een ondernemersplan’. Daarnaast was ik natuurlijk bij de netwerkbijeenkomst van ondernemers en heb ik nog een vraag gesteld in een facebookgroep voor ondernemers.

Uiteindelijk moet jij een keuze maken. Ik kon me blijven inlezen en blijven praten met mensen, maar het gaat erom dat je dingen op papier zet. Continue probeerde ik het uit te stellen en niet bewust, want mijn deadline is om voor de zomer van 2022 mijn onderneming te hebben staan. Dus dat betekent ook dat het in de lucht is en dat het werkt. Dus ver voor die tijd moet ik mij hebben ingeschreven bij de kvk.

Het gevoel hebben dat mijn ondernemersplan perfect moest zijn. En natuurlijk moet ik serieuze dingen op papier zetten en er goed over nadenken. Het gaat allemaal om de bewustwording. Het is ook zeker zo dat ik tips heb gekregen van ondernemers. En met de ene tip doe je meer dan met de andere tip. Maar op een gegeven moment moet je een leeg ondernemersplan-document openen en beginnen met schrijven. Met alles wat er in je opkomt.

Stap voor stap. Het zou kunnen dat ik hier al over heb geschreven en ik mezelf herhaal, maar het zijn nu eenmaal de belangrijkste lessen die ik de afgelopen periode heb geleerd. Beginnen, maar het doen op jouw manier en jouw tempo. Laat het soms even rusten en indalen.

Ook al zei ik hierboven dat je je niet te veel moet inlezen, erover praten met anderen is een andere tak. Vertel dat je bezig bent met het opstarten van een onderneming. Vroeger was ik bescheiden en vertelde ik weinig aan anderen dat ik boeken schreef. Het voelde alsof ik opschepte over mijn talent en kwaliteiten. Nu ik er meer over praat (en schrijf ;)) begint het veel meer te leven! Komen anderen met tips, met mensen in hun netwerk met wie het handig zou kunnen zijn om te praten. Bovendien maak ik een planning en kijk wat realistisch is. Wat is haalbaar? Je moet aan veel dingen denken en het is leuk om daar allemaal mee bezig te zijn.

En ik merkte tijdens de kerstvakantie dat ik ook druk in de weer was met het herschrijven van De Kettingreactie, maar toen ik er even bij stilstond, wist ik dat ik niet het juiste aan het doen was. Ik moest me concentreren op mijn ondernemersplan en op het uitgeven van De Buitenman, want er zijn nog genoeg zaken die ik de komende tijd moet regelen. Ik houd ervan om vooruit te plannen en het is ook zo dat sommige dingen onbekend zijn en dat je ze daarom (bewust) vooruitschuift. En daardoor meer tijd en energie kosten, maar het is een kwestie van beginnen.