Mijn manuscript in één zin

Mijn manuscript in één zin

Vaak genoeg krijg ik de vraag: ‘Waar gaat je boek dan over?’ Tja, dan weet ik niet zo goed waar ik moet beginnen en wat ik dan dien te zeggen. Vorig jaar, voor de Uitgeversdag, heb ik een bookpitch gemaakt. Dat is mijn manuscript in één zin. Hoe dan? Hoe beschrijf je een manuscript van gemiddeld 70.000 woorden in één zin?

Een kernzin is vaak simpel verwoord
Ik werk nu al bijna drie jaar aan mijn boek en het verhaal zit helemaal in mijn hoofd. Ik heb een trilogie geschreven en ik heb de verhaallijnen van verschillende personages van alle drie de boeken in mijn hoofd. Uiteindelijk is de kernzin heel vaak een ‘simpele’ zin. Daar omheen verzin je nog allerlei details om het sappiger en levendiger te maken.
Vorig jaar heb ik een bookpitch voor De Kettingreactie geschreven. Iets meer dan één zin. Deze luidt als volgt:

Welke keuzes maak jij? Of laat jij jouw leven leiden door de keuzes van een ander?
In De Kettingreactie worstelen militairen met schokkende informatie die aan het licht komt na de dood van een gerenommeerd militair. Door de verschillende perspectieven ontdek je dat iedereen met elkaar is verbonden, terwijl de militairen daar zelf niet allemaal van op de hoogte zijn.

Een kernzin is de kapstok
Een kernzin, hoe ingewikkeld ook, is wel de kapstok voor je hele verhaal. Wanneer jij iets wil toevoegen, moet je jezelf afvragen of dit bijdraagt aan je kernzin. Zo’n kernzin is hartstikke belangrijk voor de structuur en inhoud van je boek. Na die ene zin kan je het rustig uitbouwen naar een alinea, een bladzijde etc. Zo kan het steeds groter worden. Zorg wel dat je eerst alleen die ene zin op papier hebt en daarna verder gaat werken.

De kernzin schrijf je niet zomaar in een middag op. Neem er de tijd voor en volg onderstaande tips om echt tot een goede kernzin te komen. En ja, waarschijnlijk ga je de kernzin toch nog wat aanpassen wanneer je eenmaal bent begonnen met plotten. Let wel op dat het kleine aanpassingen zijn!

Tips

  1. Brainstorm met een ander. Zij zien vaak gemakkelijk de kern van je verhaal wanneer je vertelt over je boek
  2. Ga informatie filteren. Welke informatie in je boek is de kern?
  3. Maak het jezelf niet te moeilijk

Het beste kan je een post-it boven je bureau plakken met daarop die ene zin, zodat ik hem vaker zie en daardoor beter kan onthouden. Dan kan ik de volgende keer ervoor zorgen dat ik die pakkende kernzin vloeiend kan uitspreken!