Originele idee

Originele idee

Originele idee

Het originele idee voor De Kettingreactie. Waar komt het vandaan? In de zomer van 2018 had ik een cursus scenarioschrijven. Ik kan me niet herinneren wat de opdracht was, maar naar aanleiding van een opdracht, schreef ik de volgende twee alinea’s:

1 Voorbereiding date
Jessica (25). Ze staat in de badkamer met een handdoek om haar haren. Kijkt in de spiegel en wrijft over haar gezicht. Ze pakt een pincet en verwijdert haartjes van haar wenkbrauwen. Vervolgens doet ze make-up op. Geluid: muziek uit telefoon. Ze zingt en danst af en toe mee met de muziek. De ketting die ze draagt, met babyvoetjes erop en de naam Noah, doet ze af. Ze slaakt een zucht en kijkt ernaar. Houdt het even in haar handen vast voordat ze het op de tafel legt. Daarna droogt ze haar haren. Doet oorbellen in. Armband om. Gaat voor haar kledingkast staan. Pakt een groene jurk, kleedt zich aan. Ze kijkt op haar telefoon naar de foto van haar date, Maarten (30). Stopt haar telefoon en portemonnee in een bijpassend groen tasje. Loopt de trap af naar beneden. Glimlacht naar de oppas.

2 Na de date
Jessica loopt naar de slaapkamer van Noah. Loopt naar hem toe en geeft hem een zoen op zijn voorhoofd. Daarna gaat ze naar haar slaapkamer. Kijkt in de spiegel en raakt met haar hand de ketting om haar nek aan. Zilveren ketting met blauw steentje. Ze slaat haar ogen neer. Ze trekt haar jurk uit en pyjama aan. Loopt naar de badkamer. Kijkt daar opnieuw in de spiegel. Ze twijfelt voordat ze de ketting van Maarten af doet en de ketting met babyvoetjes weer om doet. Laat haar ogen nog even op de ketting met blauwe steen rusten. Slaakt een zucht en kijkt daarna weer in de spiegel en houdt de babyvoetjes in haar handen voordat ze de badkamer uitloopt. Daarna stapt ze in bed. Kijkt op haar nachtkastje, waar een foto staat van Daan (23). Ze kust haar vingers en laat die daarna op de foto rusten. Ze stuurt Maarten een bericht ‘slaap lekker’. Daarna ligt ze met open ogen in bed, omdat ze niet kan slapen.
Naar aanleiding hiervan maakte ik een begin met schrijven:

3 Olivia
Ze twijfelde. Ze twijfelde de laatste tijd over alles. Was dit het juiste moment? Was ze er klaar voor? Ze zuchtte en keek op. Haar natte haren waren gewikkeld in een handdoek, haar gezicht nog zonder make-up. Ze moest nog het een en ander doen voordat ze weg kon. Toch had ze geen haast. Ze staarde naar haar spiegelbeeld.
Haar ogen waren ooit sprankelend geweest. Soms had ze dat nog steeds, als ze naar Noah keek. Hij was haar enige hoop in haar leven op dit moment. Verder wist ze niet meer waar ze stond. Ze probeerde met alle macht haar leven op te pakken, maar het lukte haar niet. Josh hielp haar zoveel mogelijk, maar ze voelde zich alleen.
Het voelde alsof het gisteren was gebeurd, maar het waren maanden. Het voelde fout wat ze deed. Vanavond was date vijf. Met Maarten. Ze was er niet klaar voor, maar het voelde alsof ze moest. Ze wilde niet. Ze deed het allemaal voor Noah. Bovendien gaf het haar meer zekerheid. Ze kon hier blijven wonen als ze samen was met Maarten.

Het is duidelijk dat ik lekker aan het wisselen was met namen, maar al gauw ontstond er een idee in mijn hoofd naar aanleiding van deze twee alinea’s. Een half jaar later, in januari 2019, begon ik met schrijven. Ik werkte kort uit welke personages een rol zouden spelen in het boek. Dat zal ik hier nog niet delen, want dan geef ik iets te veel weg van het plot 😉 Maar dat is hoe het kan gaan, naar aanleiding van dat ene simpele idee van het afdoen van een ketting…