Personageontwikkeling

Personageontwikkeling

Je denkt je personages goed te kennen, net zoals je jezelf of een ander denkt te kennen. Vaak heeft iemand, en dus ook een personage, een diepere laag. Het is dus van belang écht goed na te denken over de achtergrond van een personage en wat iemand in zijn/haar jeugd heeft meegemaakt wat ervoor heeft gezorgd dat iemand nu zo is zoals hij is.


Al wel eens eerder heb ik mijn personages uitgewerkt door middel van de karakterkaarten van Marelle Boersma waarbij je je concentreert op het innerlijk en uiterlijk van je personage, het sociale leven en natuurlijk de positieve en negatieve karaktereigenschappen van iemand. Daarnaast ook iemands hobby, angst, grootste kracht. Een hele goede basis heb ik daarmee gelegd!


Het creëren van een personage gaat verder dan dat. Voornamelijk het achtergrondverhaal en hoe iemand in zijn jeugd was en misschien zelfs wel het achtergrondverhaal van iemands ouders is van belang tijdens het schrijven van een verhaal. Maria wees me op de serie boeken van Writers Helping Writers. Toen ik vervolgens met Stephanie het over deze boeken had, blijkt er ook een website te zijn: onestopforwriters.


Ideaal om te zien of het wat voor me is in plaats van direct de hele serie voor 200 euro aan te schaffen. De website kan wat overweldigend zijn want er zijn heel veel onderwerpen, zoals:
Emotional wound
Conflict
Motivatie
Kleuren en patronen
Emoties
Angst
Negatieve karaktereigenschappen
Positieve karaktereigenschappen
Beroep
Uiterlijk
Setting
Talenten en vaardigheden
Heel uitgebreid dus én met superveel voorbeelden.


Laat je absoluut niet overweldigen door deze website en, zoals ik vaker in mijn blogs schrijf, ga het stap voor stap doen. Begin met een personage, ga rustig door de beroepen scrollen, klik eens verder.
Neem bovendien de tijd. Een karakter creëer je niet in één dag. Natuurlijk kan je een algemeen beeld vormen over hoe iemand er uitziet, het beroep dat iemand uitoefent en iemands angst. Maar het achtergrondverhaal, iemands karaktereigenschappen, het verlagen dat bij iemand tijdens de jeugd is ontstaan kost meer tijd. En het is van belang dit zo uitgebreid mogelijk uit te werken, ook al verwerk je niet alles in je boek. Tenminste, niet bewust. Vaak wel onbewust.


Het is van belang dat je de informatie van je personage(s) overzichtelijk bewaard, bijvoorbeeld in Excel. Het is niet de mooiste tool die er is, maar wel heel praktisch. Zo kan je daar natuurlijk ook alle andere informatie van je boek opslaan en de ontwikkeling van je personage in noteren.


Ondertussen heb ik Stef en Marilise redelijk uitgewerkt, waarbij ik aan beiden twee volle dagen heb besteed, terwijl ik al vooronderzoek had gedaan. Nu is het tijd voor Joel en daarna heb ik nog zo’n zes andere personages die ik dien uit te werken. Misschien niet zo uitgebreid als mijn hoofdpersonen Stef en Marilise, maar toch. Een hele uitdaging!