Randzaken

Randzaken

Randzaken

Naast het in orde maken van het manuscript en de cover, zijn er ook nog andere dingen waar ik de afgelopen tijd mee bezig was en klaar wilde maken voordat mijn boek wordt uitgegeven in april.

  1. Als eerste wilde ik graag mijn eigen boekenlegger ontwerpen. Een kleine moeite, maar leuk om als kleinigheid bij het boek te geven!
  2. Daarnaast had ik online gelezen dat je je eigen postzegel kon laten ontwerpen. Dat kon ik niet aan me voorbij laten gaan, nadat ik had besloten dat ik mijn boek naar alle donateurs met de post wilde opsturen. Een eigen postzegel is een leuke bijkomstigheid en hoe gaaf is dat, om een postzegel te hebben met de cover van mijn eigen boek erop?! Ik kon er ook voor kiezen om mijn eigen hoofd er op te laten drukken, maar dat ging me te ver 😉
  3. Eind 2021 had ik een bestelling van veertig boeken die een kennis had besteld voor zijn relatiegeschenken. Deze relatiegeschenken heb ik toen ingepakt in wat luxer cadeaupapier. De gewonnen teasers via social media heb ik ook in dat cadeaupapier ingepakt dus waarom niet de boeken voor de donateurs?
  4. Vervolgens het maken van adresstickers. Gelukkig heb ik zo hier en daar mijn connecties, maar het is een kwestie van het op de juiste manier aanleveren en ik kwam erachter dat ik nog wat adressen miste.
  5. Nadat mijn logo af was, moest deze ook nog terechtkomen op mijn website en mijn factuur. Mijn vriend is hier voornamelijk mee bezig geweest, maar ik moest het proces wel in de gaten houden 😉
  6. Het kiezen van verkoopkanalen. Daar zijn verschillende opties voor. De informatie heb ik gehaald van de website van het Boekengilde, wat voor mij heel verhelderend was. https://www.boekengilde.nl/boek-uitgeven/boek-verkopen/verkoopkanalen/ De voornaamste reden dat ik het in eigen beheer wilde uitgeven, was dat ik dan een minder groot percentage van de verkoop hoefde af te staan aan de uitgeverij en dus meer kan verdienen ;). Totdat bleek dat ik moest beslissen waar ik mijn boek wil verkopen. Via mijn eigen website of bol.com of BoekenGilde. Zodra ik daar informatie over had gevonden, bleek dat ik daar ook gewoon 15-25% moet afstaan. Dat viel wel even tegen!

Toch moest ik hierin een keuze maken. Opnieuw vroeg ik tips aan mijn redactrice en zij gaf aan dat je aan veel dingen moet denken als je je boek alleen via je je eigen website verkoopt. Denk hierbij aan: je moet bereikbaar zijn voor vragen. Hoe kunnen kopers het boek terugsturen? Krijgen ze hun geld terug? Wie neemt het over als ik op vakantie ben? Tja, toen begreep ik wel waarom ik 15-25% moet afstaan. Dat is ook wel wat waard in plaats van dat je alles zelf regelt, wat ik tot nu toe ook doe en heb gedaan, maar álles is veel. Soms is het beter om wat geld uit te geven zodat een expert iets voor mij regelt.

Bovendien had mijn ondernemerscoach mij gewezen op het feit dat hij heel weinig verkoopt via zijn website. Hij had wel duizend bezoekers per week, maar uiteindelijk zag hij daar niets van terug. Dan moest ik nóg meer investeren in marketing om boeken te verkopen en via bol.com heb je toch dat mensen toevallig op jouw boek komen, omdat ze zoeken op een bepaald genre of woord en dan bij jouw boek terechtkomen.

  1. Nadat het binnenwerk (het manuscript) en de cover klaar waren, was het tijd voor de vormgeving. En ja, als je je boek in eigen beheer uitgeeft, wordt er ook van je verwacht dat je het binnenwerk aanlevert in het formaat dat ik wilde: 125 x 200 mm. Blijkbaar is dat geen standaard formaat. Al gauw leerde ik dat je het formaat in Word kan wijzigen, maar het kwam er op neer dat het fout ging. Bij een poging had ik het formaat aangepast, maar waren de letters smaller gemaakt. Dat ziet er natuurlijk verschrikkelijk lelijk uit.

Al gauw kwam de vormgever met andere opties:
– Binnenwerk wordt aangepast naar 125x200mm
– Omslag gaan we aanpassen naar 216x280mm
– Binnenwerk én omslag aanpassen naar A5 (148x210mm)


Blijkbaar had ik het formaat aangepast volgens de tweede optie. Het liefst wilde ik bij mijn oorspronkelijke idee blijven. A5 is blijkbaar het meest gebruikelijk, maar toen ik met mijn rolmaat erbij zat, was ik ontevreden. Dat leek me zo groot en ik wilde graag bij mijn oorspronkelijke idee van 125 x 200 mm blijven dus dat moest lukken. Gelukkig kon mijn redactrice me uiteindelijk helpen! Toch kom je op deze manier iets tegen wat net even wat meer werk blijkt te zijn dan je denkt. Want ik dacht ‘even’ mijn manuscript op te sturen naar de vormgever en klaar, maar dat was dus niet hoe het werkte.