Samen werken? Wij?

Samen werken? Wij?

Al eens eerder heb ik gedeeld dat ik in zee zou gaan met een uitgever voor De Buitenman waarbij het contract al was getekend en het vervolgens niet goed voelde, omdat ze niet aan mijn voorwaarden hadden voldaan. Verkeerde communicatie, verkeerde planning.

Toen heb ik besloten dat ik het contract wilde ontbinden en niet met ze samen wilde werken. Best een uitdagende keuze om te maken. Terwijl me gevoel zei: dit is niet wat ik wilde, is het in de praktijk best een gedoe dat te realiseren wanneer je al getekend hebt.

Normen en waarden
Wanneer je besluit dat je zelf gaat uitgeven, ben je een ondernemer. En als ondernemer heb je bepaalde normen en waarden die je wil nastreven. Zoals een kwalitatief goed boek. Een mooie cover, geen spel- en/of typefouten.

Ook al gebruik ik mijn ondernemersplan bijna nooit, ik heb het wel ingevuld. Ook om me bewust te worden waar ik voor sta en wat ik belangrijk vind. Zo vind ik duidelijke communicatie heel belangrijk, zodat je van beide kanten weten wie wat van wie verwacht. Daar leef ik zelf naar en zoek ik ook in anderen.

Tijdens het selecteren van een redacteur en vormgever neem ik die normen en waarden mee. Het is best een uitdaging dit op iemands website te ontcijferen maar bijna iedereen biedt een gratis kennismaking aan. Maak daar dan ook gebruik van en ga van tevoren na welke vragen je wil stellen!

Laat los
Na een kennismakinggesprek hoef je je niet verplicht te voelen een samenwerking met iemand aan te gaan. De ander heeft tijd voor jou vrij gemaakt. Dat heb jij ook voor de ander! Het liefst wil je dat het bij de eerste kennismaking raak is en je niet eerst tien keer hetzelfde gesprek hoeft te voeren met tien redacteuren, maar het zou wel kunnen. Ga niet akkoord wanneer je tevreden bent of omdat je niet nog meer tijd en energie wil steken in het vinden van de juiste persoon.

Een samenwerking is iets wat van twee kanten dient te komen. Wanneer een samenwerking niet bevalt, stop er dan mee. Het is vervelend ergens mee door te gaan wat je energie vraagt in plaats van geeft. Ook al is het vervelend om opnieuw kennis te gaan maken met anderen. Natuurlijk is wat je hebt veilig en kan je er mee leven wanneer sommige dingen niet kloppen, maar het kan zomaar zijn dat de samenwerking met een andere redacteur écht van een leien dakje verloopt en dan had je gewild dat je het maanden eerder had gedaan.

Tips
1. Communiceer je verwachtingen naar de ander. Wanneer jij het belangrijk vindt maandelijks een update te krijgen over iets, geef dat dan aan.

2. Volg je gevoel. Wanneer het niet goed voelt, doe het dan ook niet

3. Ga eerst kennismaken met iemand in plaats van dat je direct een heel pakket afneemt bij iemand. Een redacteur biedt vaak een quickscan van 1000 woorden aan, zodat je een beeld krijgt van hoe de redacteur werkt, hoe diegene feedback geeft en hoe de samenwerking zou kunnen zijn

4. Kijk eerst in je netwerk welke mensen zij hebben ingezet bij het uitgeven van hun boek. Dit betekent niet automatisch ook dat die persoon een match is voor jou, maar het is wel een startpunt. Vraag aan de ander hoe de samenwerking is bevallen of zoek recensies op

Wanneer jij iets niet mooi vindt, geef het aan bij de ander. Ga niet akkoord met minder, omdat de ander wel tevreden is. Wees kritisch en zorg voor een mooi eindproduct. Met de tijd verzamel je vanzelf de juiste mensen om je heen.

Gelukkig heb ik hulp gehad van iemand en kon ik het contract ontbinden. Ik ben de opdrachtgever en een samenwerking moet van twee kanten kloppen.