Schrijfwedstrijd

Schrijfwedstrijd

Schrijfwedstrijd

Sinds 2018 hou ik een dagboek bij. Een vijfjarendagboek. Gelukkig is er maar plek voor een paar regels, want anders had ik het nooit zo lang volgehouden. Op 29 januari 2020 had ik mijn manuscript opgestuurd naar een schrijfwedstrijd. Het betreft niet De Buitenman, maar De Kettingreactie. Het manuscript was toen nog niet af, maar ik hoefde alleen de eerste twintig bladzijden op te sturen. Een fractie van de nu zevenhonderd bladzijden die de trilogie telt.

Helaas heb ik de wedstrijd niet gewonnen. Dit was het commentaar dat ik toentertijd ontving.

Het verhaal kan een spannende thriller opleveren. Er zit tempo in, het leest vlot weg, er gebeurt van alles. Korte zinnen geven tempo, maar er mag wel meer variatie in. De jury twijfelde sterk of de voortdurende wisseling in perspectief uiteindelijk werkt. Zijn het de spreekwoordelijke broodkruimels waardoor je het bos straks niet meer uitkomt? Aanpak is nogal tricky, want het kan ook heel verwarrend en vermoeiend werken voor de lezer. Komt bij dat alle personages wel evenveel moeten beleven of te vertellen hebben – anders dreigt disbalans.

Op dat moment was ik erg tevreden met dit commentaar. Het was opbouwende kritiek waar ik iets mee kon! Ik kon maar al te goed begrijpen dat ze twijfelden of ieder personage wel genoeg zou beleven in het boek. In twintig bladzijden is dit lastig te beoordelen. Het is ook een project, een uitdaging om ervoor te zorgen dat alle personages evenveel beleven en ieder verhaal interessant genoeg is. Nog steeds ben ik bezig om ieder personage zo goed mogelijk neer te zetten en het zo sappig mogelijk te maken. Binnenkort komt hier een aparte blog voor, hoe ik het dit jaar wil gaan aanpakken om dit nog verder te perfectioneren!

Bovendien gaf de jury aan dat het een spannende thriller kan worden. Vaak krijg ik als recensie dat mijn vorige boeken tempo hadden en vlot weg lazen. Dus het is fijn om te horen dat dat met dit boek hetzelfde is. De korte zinnen zijn helaas een valkuil, want ik heb bij De Buitenman precies hetzelfde commentaar gekregen 😉 Daar zal ik dus aandacht aan moeten besteden en zorgen dat ik de juiste balans vindt tussen korte en lange zinnen en wanneer ik wat moet gebruiken. Een mooie uitdaging!

Verder vond ik het leuk om te horen dat het een spannende thriller kan worden. Uiteindelijk is dit de tweede thriller die ik schrijf, dus het is een groot compliment om te ontvangen. Daarnaast herken ik het commentaar dat het vlot wegleest: dat heb ik bij mijn eerste drie boeken altijd gehoord van mijn lezers. Stiekem vind ik dat zelf ook, als ik nu wel eens een boek van mezelf teruglees wat ik vroeger heb geschreven 😉 Al met al een goede opsteker, dit jurycommentaar! Commentaar waar ik iets mee kan en waar ik op kan voortbouwen.

Sindsdien heb ik mij niet meer beziggehouden met het meedoen met schrijfwedstrijden. Er zijn er genoeg, maar het ligt ook aan het onderwerp of het mij wel of niet aanspreekt. Zelf ben ik niet het type die een verhaal begint met een thema of uitgangspunt die mij wordt ‘opgelegd.’ Maar wie weet dat ik nog eens iets tegenkom.

Heb jij wel eens met een schrijfwedstrijd meegedaan?