Slim schrappen en doelgericht toevoegen

Slim schrappen en doelgericht toevoegen

Schrijven geeft vrijheid: je kan doen wat je wil. Heel anders dan de essays die ik op de universiteit moest schrijven. Ondertussen heb ik geleerd dat er veel overeenkomsten zijn: het draait om de kern en opbouw van je tekst, schrap overbodige alinea’s en zorg voor niet te veel herhaling. In plaats van een hoogleraar is het nu een schrijfcoach die feedback geeft.

Less is more!
Het is verleidelijk veel te schrijven en beschrijven in je manuscript. Het kan er echter voor zorgen dat je afgeleid wordt door details die het verhaal niet dienen. De kans is groot dat je dit zelf niet ziet: waarschijnlijk vind je iedere zin belangrijk voor het verhaal. Het is daarom van belang iemand anders je tekst te laten lezen, zoals een proeflezer of schrijfcoach. Zij kunnen met een frisse blik naar je verhaal kijken en alle onnodige zinnen schrappen.

Bij De Buitenman heb ik tijdens een redactieronde drieduizend woorden geschrapt. Het diende het verhaal niet of stond op de verkeerde plek in het manuscript. Of het was een herhaling wat ik eerder al had gezegd. Juist door al deze overbodige stukken tekst te verwijderen, werd het verhaal sterker doordat het meer naar de kern ging.

Zorg niet voor tunnelvisie
Wanneer je overtuigd bent dat jouw manucsript het beste is, kan je blind worden voor je eigen fouten. Wanneer een ander dan aangeeft dat je bepaalde hoofdstukken moet uitwerken of juist moet verwijderen, kan dit voor twijfels zorgen. Ik vond het vroeger altijd zonde mijn manuscript te veranderen: de eerste versie was het beste. Ondertussen weet ik hoe leerzaam het is wanneer een redacteur meekijkt en aanpassingen voorstelt.

Volg uiteindelijk je gevoel en ga je niet blindstaren op jouw eerste versie of volledig in discussie gaan met de visie van je redacteur. Een redacteur is ook maar een mens, net als een proeflezer. Je bent niemand verplicht de voorgestelde aanpassingen van deze persoon over te nemen. Weet wel dat wanneer je de hulp van een expert inschakelt, dat het wel verstandig is hier serieus mee om te gaan. Volg je gevoel én luister naar een expert. Zoek de juiste balans.

Tips

  1. Ga niet te veel schrappen en te veel aan de verbeelding overlaten. Wat nu als je lezer iets zelf gaat invullen wat jij niet in gedachten had?
  2. Let op herhalen: herhaal niet te veel, maar herhaal alleen waar nodig. Houd er rekening mee dat je lezer soms een pauze houdt en daarna weer moet inokmen in het verhaal
  3. Wat voegt een alinea toe aan de kern van je boek?

Het is net als met je docent: je kon het soms totaal oneens met hem of haar zijn, tegelijkertijd paste je schoorvoetend de feedback toe omdat je wist dat je daardoor een hoger cijfer zou halen. Nu krijg je voor je boek geen cijfer, maar het boek wordt er wel beter van wanneer je feedback verwerkt.