Stop met stopwoorden!

Stop met stopwoorden!

Door het redactieproces van De Buitenman heb ik inzicht gekregen in de stopwoorden die ik in mijn manuscript gebruikte. Doordat ik dat inzicht heb gekregen, ben ik me nu bewust van deze stopwoorden bij andere teksten die ik schrijf en ook bij het redigeren van teksten van anderen.

Een stopwoord is niet altijd fout
Opvulwoorden zorgen ervoor dat de gevoelswaarde van de zin wordt bepaald. Bij onnodig gebruik kan het gebruik van deze woorden als storend worden ervaren en verliezen hun effect. Dan worden ze stopwoorden genoemd. Een stopwoord is dus niet altijd een stopwoord.

Kijk wat de context is van het opvulwoord. Ga niet klakkeloos overal het woord verwijderen wanneer je van jezelf weet dat het een stopwoord is of wanneer je redacteur het een aantal keer heeft benoemd. Wees ook niet onzeker wanneer je ontdekt dat je veel stopwoorden hebt. Het is menselijk en het is goed je bewust te zijn van je stopwoorden. Wanneer je er eenmaal op bent gewezen, gebruik je ze in het vervolg veel minder!

Neem de tijd voor het aanpassen van een stopwoord

Maar
toch (of een combinatie: maar toch)
misschien
verschil tussen verwachten en hopen
ergens
risicovol
de situatie
nog
anders
vreemd / gek / raar
wel
nu
even

Wat valt je op? De meeste zijn bijwoorden of zijn heel vaag. Vraag jezelf af wat het woord toevoegt aan het verhaal. Neem daarnaast ook de tijd een woord door te nemen. Het woord ‘even’ komt misschien wel honderd keer in je manuscript voor. Soms moet je toch de zin of de alinea lezen voordat je zeker weet dat je het stopwoord kan verwijderen. Ga een stopwoord ook niet direct in je hele manuscript verwijderen. Dan word je er uiteindelijk blind voor. Wellicht dat je een bladzijde per keer moet doen, vervolgens pauze nemen en daarna weer een bladzijde. Doe dit niet de hele dag, maar verspreid dit over meerdere dagen. Dit kost wel meer tijd, maar dan weet je wel dat het secuur gebeurd.

Tips

  1. Baal niet van het gebruik van stopwoorden: het is menselijk. Veel stopwoorden komen voort uit spreektaal
  2. Ga stopwoorden achteraf aanpassen en niet tijdens het schrijfproces
  3. Gebruik CTRL F en eventueel vervangen, maar pas op dat je het niet overval vervangt. Soms is een stopwoord noodzakelijk in een zin.

Stopwoorden veranderen ook gedurende de tijd dus ik ben heel benieuwd welke stopwoorden ik in mijn nieuwste manuscript tegen ga komen!