Succesangst

Succesangst

Wat nu als het lukt? Dat wordt succesangst genoemd. Ik dacht altijd dat ik faalangst had, wat ik misschien ook heb, maar succesangst is heel wat anders. Dan ben je bang dat het lukt. Ik kan gemakkelijk zestien beren op mijn weg zetten en mezelf overtuigen dat het niet gaat lukken. Zo ook met mijn extra dienst als schrijfcoach. Wat nu als dat lukt?

En ja hoor, opeens diende mijn eerste klant zich aan. Help! Dat was niet de bedoeling 😉 Jawel, natuurlijk. Alleen toen werd het opeens echt. Het kan dus wél lukken. Ik werd onzeker en hoopte ergens dat de afspraak niet leuk zou zijn en ze na de kennismaking toch nee zou zeggen. Want ja, wat nu als het een succes wordt? Wat nu als er na deze eerste klant nog een klant zich aandient? En nog een?

Onzin eigenlijk, maar het bestaat echt. Dit kan ervoor zorgen dat je iets uitstelt of iets niet doet, voor het geval dat het lukt. Want stel nu dat mijn onderneming echt een succes word en ik mijn baan kan opzeggen en kan leven van mijn onderneming. Dat is een droom, en het is eng wanneer die droom uitkomt dus misschien moet ik mezelf maar tegenhouden.

Het feit dat ik nu van het bestaan van de term afweet, zorgt ervoor dat mijn onzekerheid hierover daalt. Ik weet het nog niet zolang dus tegelijkertijd herken ik het nog niet zo snel, maar wel sneller dan eerst en daardoor kan ik handelen. En zo brokkelt mijn onzekerheid langzaam af en durf ik af en toe een stap in de richting te nemen om ervoor te zorgen dat iets een succes wordt.