The making of De Kettingreactie

The making of De Kettingreactie

The making of

De Kettingreactie


In 2020 heb ik het grootste deel van dit boek geschreven. Wat zeg ik: boeken. Het is – onverhoopt – een trilogie geworden. Begin 2021 ben ik begonnen met het herschrijven, maar dat is nogal een klus. Bijna zevenhonderd bladzijden. Het is wat uit de hand gelopen. Ik ben ooit begonnen naar aanleiding van twee alinea’s die ik had geschreven op een schrijfcursus bij CREA- deze keer Scenario Schrijven.
Het betreft de volgende twee alinea’s- geschreven in 2019.

2a Voorbereiding date
Jessica (25). Ze staat in de badkamer met een handdoek om haar haren. Kijkt in de spiegel en wrijft over haar gezicht. Ze pakt een pincet en verwijdert haartjes van haar wenkbrauwen. Vervolgens doet ze make-up op. Geluid: muziek uit telefoon. Ze zingt en danst af en toe mee met de muziek. De ketting die ze draagt, met babyvoetjes erop en de naam Noah, doet ze af. Ze slaakt een zucht en kijkt ernaar. Houdt het even in haar handen vast voordat ze het op de tafel legt. Daarna droogt ze haar haren. Doet oorbellen in. Armband om. Gaat voor haar kledingkast staan. Pakt een groene jurk, kleedt zich aan. Ze kijkt op haar telefoon naar de foto van haar date, Maarten (30). Stopt haar telefoon en portemonnee in een bijpassend groen tasje. Loopt de trap af naar beneden. Glimlacht naar de oppas.

2b Na de date
Jessica loopt naar de slaapkamer van Noah. Loopt naar hem toe en geeft hem een zoen op zijn voorhoofd. Daarna gaat ze naar haar slaapkamer. Kijkt in de spiegel en raakt met haar hand de ketting om haar nek aan. Zilveren ketting met blauw steentje. Ze slaat haar ogen neer. Ze trekt haar jurk uit en pyjama aan. Loopt naar de badkamer. Kijkt daar opnieuw in de spiegel. Ze twijfelt voordat ze de ketting van Maarten af doet en de ketting met babyvoetjes weer om doet. Laat haar ogen nog even op de ketting met blauwe steen rusten. Slaakt een zucht en kijkt daarna weer in de spiegel en houdt de babyvoetjes in haar handen voordat ze de badkamer uitloopt. Daarna stapt ze in bed. Kijkt op haar nachtkastje, waar een foto staat van Daan (23). Ze kust haar vingers en laat die daarna op de foto rusten. Ze stuurt Maarten een bericht ‘slaap lekker’. Daarna ligt ze met open ogen in bed, omdat ze niet kan slapen.

Dit was waar het allemaal mee begon. Het draaide om de vrouw met haar ketting. Vandaar dat de working title van dit boek geruime tijd ‘Ketting’ was. Ik ben gaan schrijven vanuit de gedachte dat deze vrouw haar man was verloren en nu weduwe was. Dat ze – tegenover haar zoon – de verplichting voelde te daten om verder te gaan met haar leven en misschien een nieuwe vader voor haar zoon te vinden. Tegelijkertijd wil ze haar date niet laten weten dat ze een zoon heeft, omdat ze bang is dat het afschrikt.

Van tevoren had ik geen idee dat het boek zich zo zou ontwikkelen. Voor mij is het vaak spannend te weten hoe het boek afloopt. Dat weet ik van tevoren ook niet en ben net zo nieuwsgierig tijdens het schrijven als jullie, hopelijk, zijn tijdens het lezen. Tijdens het schrijven werd ik dan ook opgeslokt door het spannende verhaal. Duizenden woorden per dag schreef ik aan het boek. Het was zo spannend en ik wilde weten hoe het verder ging. De enige manier waarop ik daar antwoord op kon krijgen, was om door te schrijven. Uitgeput zat ik dan ’s avonds op te bank. Is dit nu wat ik zo leuk vond aan schrijven?- dacht ik bij mezelf. Maar het was het waard.

Het boek wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Oftewel, ieder hoofdstuk is geschreven vanuit een ander personage. Dat maakt het extra spannend! En hopelijk kan iedereen zich identificeren met een van de personages.