Verder met mijn onderneming

Verder met mijn onderneming

Verder met mijn onderneming

Dat was het dan. Mijn ondernemersplan heb ik eind januari ingeleverd en besproken met mijn ondernemerscoach. Zoals gezegd ben ik daar een aardige tijd mee bezig geweest en uiteindelijk ontdekte ik dat mijn type onderneming geen standaard onderneming is. Het schrijven van een ondernemersplan is een uitdaging opzich, maar al helemaal als jouw dienst/product (een boek) niet helemaal in het gebruikelijke plaatje valt. Dan merk je toch dat sommige onderdelen van het plan bijna onmogelijk zijn om in te vullen.


Het schrijven van een financieel plan heb ik dan uiteindelijk ook niet gedaan. In principe investeer ik geen geld in mijn onderneming. Natuurlijk zal ik op termijn een andere laptop willen kopen of een nieuwe vulling voor in mijn pen, maar dat is het dan ook. Belangrijk is dat ik erover na heb gedacht en me bewust ben voor de toekomst dat het schrijven van een financieel plan mij zou kunnen helpen.


Daarnaast moest ik beschrijven hoe ik wil omgaan met mijn medewerkers. Maar die heb ik niet. Waarschijnlijk zal ik die ook niet krijgen in de toekomst. Toch heb ik het uitgewerkt, voor het geval dat. Ook omdat het goed is om je hier bewust van te zijn. De enige werknemer die ik op dit moment heb, is mijn vriend. De afgelopen maanden heeft hij mij geholpen met mijn website, de promotie rondom mijn crowdfunding en ook het ontwerpen van mijn logo.


In het begin bespraken we dit in het weekend, toen de crowdfunding in volle gang was. Echter is het weekend het enige moment van de week dat we bij elkaar zijn en daarom ben ik ook op zoek gegaan naar een ondernemerscoach. Mijn vriend helpt mij nog steeds, maar nu plannen we af en toe een vergadering in. Dat klinkt heel zakelijk, maar ik vind het heel fijn.


In plaats van dat we in het weekend zakelijke dingen bespreken, doen we dat nu soms op een doordeweekse avond. Zo af en toe een uurtje. Dan stuur ik hem agendapunten 😉 en bespreken we dit.


Mijn volgende afspraak met mijn ondernemerscoach is eind februari. Wat we hebben afgesproken?

  • Ik heb me ingeschreven bij de KvK en alles er omheen geregeld
  • Ik heb mijn logo af (hier ben ik al druk mee bezig)
  • Daarbij heb ik ook mijn visitekaartje af
  • Domeinnaam geregeld
  • Zakelijke rekening geregeld
  • Website nog verder in orde met het aanbieden van mijn andere diensten

Het is fijn om een stok achter de deur te hebben. Nu mijn ondernemersplan af is, is inschrijven bij de KvK een volgende stap. Een spannende stap! Het is bewust uitstelgedrag, want ik ga een keuze maken en kan daarna niet meer terug. Alles waar ik de afgelopen maanden aan hebt gewerkt, wordt openbaar.


Tegelijkertijd is het goed dat ik die stap ga zetten en een keuze ga maken. Ik ben benieuwd wat voor moois het me gaat brengen.