Voorbereiding uitgeven

Voorbereiding uitgeven

Voorbereiding uitgeven

De laatste weken is duidelijk geworden dat het schrijven van boeken meer is geworden dan een hobby. En daar heb ik best wat moeite mee. Het is niet alleen zo dat anderen wat van mij verwachten nu de crowdfunding voorbij is. Maar ik merk ook dat ik zelf verwachtingen creëer. Alsof ik regelmatig resultaten moet laten zien tegenover anderen. Zij hebben mij immers gesteund en ik lever niet meteen.

Afgelopen weekend heb ik bijna niets gedaan aan mijn boeken en ik voelde me bijna schuldig. Het voelde wel alsof ik iets moest doen. Tegelijkertijd merk ik ook dat dat mij uitput. Soms moet je nu eenmaal afstand nemen van een project waar je mee bezig bent, zodat je ideeën krijgt. In plaats van met je hoofd compleet in het proces zitten en door de bomen het bos niet meer kan zien.

Daarom heb ik een boek gelezen dit weekend. Niet alleen een ontspannend boek, maar ook een boek dat me indirect kan helpen met mijn onderneming. Omdat het gaat over hoe je succesvol kan zijn in je werk en ervoor zorgt dat werk niet meer als werk voelt. Ook al voelt dat onrealistisch, ik weet dat het niet onmogelijk is. Daarover lezen op mijn zaterdagochtend heeft me uiteindelijk geholpen. Door wat afstand te nemen, kom ik juist weer dichterbij mijn doel.

Dit klinkt nu allemaal heel mooi, maar dat heb ik ook niet van de een op de andere dag geleerd. Dat leer je ook door de zogenaamde schade en schande. Een resultaat behalen gaat niet alleen maar over het continue hard werken en dag in, dag uit bezig te zijn met je project. Dat is juist afstand nemen, eens met iemand praten waarvan je denkt dat het informeel is en dan komt juist uit onverwachte hoek een goed idee. Iemand die je wil helpen en weer een tip geeft, waar je weer mee vooruit kan.

Toch voelt het nog lastig om te beseffen waar ik aan ben begonnen. Dit hele proces is een onderneming en het is continue wikken en wegen waar ik tijd aan besteed. Van googlen naar de juiste mensen die me kunnen helpen tot toch alvast redigeren van mijn nieuwste boek. Ook al heeft dat geen haast, het is ook een kwestie van lange termijn denken. En het sturen van een mail om te informeren over een ebook of luisterboek is weer een kleine stap wat een nieuw proces in gang zet.

En zo lopen er uiteindelijk meerdere processen naast elkaar. En al die processen kan ik nog niet afsluiten, omdat het nog lopende is. Het is een uitdaging daarin een balans te vinden en welk proces prioriteit heeft en wanneer ik wil dat ik een eenduidig antwoord heb op een vraag en het voor even kan afsluiten. Want het inspreken van een luisterboek heeft nu geen prioriteit, maar ik probeer nu zoveel mogelijk te regelen, zodat ik in het voorjaar er niet meer over hoef na te denken en het boek kan opsturen naar deze persoon, omdat we in het najaar al van alles hebben doorgenomen en er geen onduidelijkheden meer zijn. Zodat ik me in het voorjaar kan richten op het uitgeven van mijn boek en alles wat daarbij komt kijken en ik alleen een mail hoef te sturen naar iemand om iets in gang te zetten, want ik nu al heb uitgezocht.