Wanneer zet je proeflezers in?

Wanneer zet je proeflezers in?

Mijn allereerste versie van mijn manuscript ligt op dit moment bij proeflezers. Het was niet alsof ik dit van tevoren zo had gepland, want ik heb lang nagedacht over hoe ik dit ging aanpakken. Ik had gehoopt dat ik in april al meerdere keren zelf mijn manuscript had doorgeploeterd met de rode pen. Dat is niet het geval.

Ik ging nadenken over het tijdspad: wanneer ik rond de zomer mijn manuscript af wilde hebben, hoe ging ik dit dan aanpakken? In april stond een vakantie op de planning en in mei de afronding van mijn opleiding. Dat betekende weinig tijd voor mijn manuscript. Ik ging dit omdenken: als ik weinig tijd had, kon ik het manuscript mooi bij mijn proeflezers leggen! Als ik ze eind mei als deadline zou geven, kreeg ik het terug wanneer ik weer zeeën van tijd heb. Ideaal.

Al gauw kwam punt twee: een manuscript moet rond de 75.000 woorden liggen om het naar een uitgever te kunnen sturen en mijn manuscript is op dit moment 63.000 woorden. Veel te weinig. Hoe ga ik er zo maar even 12.000 woorden bij typen? Tijdens het herschrijven ga je vaak juist woorden schrappen.

Totdat ik me bedacht: waarom vraag ik dit niet aan mijn proeflezers? Kan ik nog scènes uitbreiden? Mis je nog informatie? Ik kan het beter aan mijn lezer vragen dan dat ik informatie ga toevoegen om aan die 75.000 woorden te komen. Wie weet komen mijn proeflezers met goede ideeën en een uitgever kan ook nog stukken tekst aanwijzen die uitgebreider moeten.

Mijn onzekerheid hierover heb ik eerst met mijn schrijfcoach gedeeld en zij bevestigde mijn goede idee om ‘mijn probleem’ bij de proeflezers te leggen. Want misschien is er volgens hen helemaal geen probleem. Ik ben heel benieuwd welke feedback ik ga ontvangen!