Welke social media kanalen ga ik gebruiken?

Welke social media kanalen ga ik gebruiken?

Facebook en LinkedIn heb ik al jaren. Altijd heb ik me voorgenomen dat ik geen Instagram ga aanmaken. Ik vind twee social media kanalen genoeg. Waarom zou ik Instagram gaan gebruiken? Ik was er heel stellig in dat ik dat niet wilde, totdat ik me besefte: loop ik geen potentiële klanten mis? Is Facebook wel het juiste platform voor mijn lezers?

Naast het feit dat ik geen fan ben van social media speelde er nog iets anders mee: ik weet niet hoe Instagram precies werkt. Dit kan ik leren, maar wil ik dat wel? In december had ik een gesprek met Maria Staal en Petra van der Ploeg van de Schrijven & Uitgeven podcast over social media. Zij gaven aan dat je heel gemakkelijk iets op Instagram kan plaatsen door een vinkje aan te zetten als je iets op facebook plaatst.

Tja, als het zó makkelijk is, dan kan ik er niet omheen. Totdat mijn vriend niet veel later had ontdekt dat je niet op beide social media kanalen hetzelfde moest plaatsen omdat het beter is voor de betrokkenheid. Direct was ik weer terug bij af en speelde mijn onzekerheid weer op.

Ondertussen was ik al begonnen met content verzamelen en ik besefte dat ik al heel veel heb. En een maand later, in een nieuwe gesprek met Maria, zei ze dat Instagram steeds meer groeit op het gebied van schrijvers, uitgevers, redacteurs. Dat kan ik toch niet laten schieten!

Door het verzamelen van de content merkte ik dat ik overstag was met het gebruiken van Instagram. Voordat ik het wist, had ik al zo’n honderd foto’s verzameld en het gaf me energie en hoop voor het lanceren van mijn boek en ik op Instagram.

Nu gebruik ik alle drie de kanalen en ik zal binnenkort gaan analyseren welke kanalen en welke content wel en niet werkt, zodat ik daar op kan blijven inspelen en ervoor ga kiezen misschien wel alleen Instagram te gebruiken. Dat had ik nooit gedacht! Een klein beetje uit je comfort zone, met de juiste informatie en mensen om je heen, kan ervoor zorgen dat dit stukje in je comfort zone terechtkomt. Want zo eng is het helemaal niet op Instagram 😉