Onderneming

Onderneming

Onderneming

Eind februari had ik voorjaarsvakantie. Bijkomen van mijn werk, zou je zeggen. Maar als – nu mag ik het officieel zeggen – ondernemer heb je nooit vrij. Want ja, ik heb mij ingeschreven bij de KvK! Hoe spannend was dat, ook al was het een kwestie van online iets invullen. Toch had ik het voor me uitgeschoven, omdat het een beslissing is en daarna kan je niet meer terug. Eind maart heb ik een fysieke afspraak bij de KvK en pas dan is het officieel.

Met mijn ondernemerscoach had ik afgesproken dat ik eind februari alles rondom het opstarten van mijn onderneming op orde had. Wat grotendeels is gelukt, maar ik heb eerlijk toegegeven dat sommige zaken ingewikkelder waren dan ik dacht. Het maken van een visitekaartje is nogal een onderneming… Al meerdere ontwerpen heb ik uitgeprobeerd, maar continu blijven de woorden van mijn coach zich herhalen: ‘Zorg ervoor dat je opvalt.’ Tja, hoe doe ik dat?

Eindelijk had ik een leuk visitekaartje en ik wil altijd overal iets roods toevoegen, want dat is nu eenmaal mijn lievelingskleur. Toch begon ik te twijfelen. Was dat niet te willekeurig? Of te druk? Het liefst houd ik het kaartje simpel. Alhoewel mijn coach vrijdag zei: ‘Dan val je toch op?’ Dat is ook zo! Dus waarom twijfel ik dan zo? Uiteindelijk had ik het zwart, wit, grijs gemaakt en mijn vriend gaf ook toe dat dat er saai uitzag. Keuzestress alom. Waar doe je gaat het? Het is opnieuw een beslissing waarvan je denkt: dat wordt mijn visitekaartje voor de komende jaren. Het is niet dat je opeens na een half jaar kan wisselen.

Tijdens onze afspraak hebben we het over marketing gehad. Van tevoren had ik aangegeven dat ik het daar graag over wilde hebben. Halverwege april hebben we een nieuwe afspraak met als ‘huiswerk’: zorgen dat mijn marketingplan af is. Bij de lancering van een boek hoort een signeersessie. De vorige keer dat ik dat had georganiseerd, verliep het niet zoals ik had verwacht. Nog steeds wil ik graag een signeersessie geven, maar ik wil er stiekem niet al te veel moeite voor doen met als overtuiging die ik mezelf had aangepraat dat het de vorige keer ook geen succes was. Dus waarom dan nu wel tijd, energie en geld er insteken?

Ik vind het lastig te bedenken hoe ik de signeersessie ga organiseren, omdat ik er stiekem niet van houd om in de belangstelling te staan. Wellicht wat onhandig 😉 Mijn coach kwam met allemaal goede opties. Totaal uit mijn comfortzone, maar wel wat er nodig is voor een goede signeersessie. Dat betekent dat ik de komende maand aan de slag moet om dit te regelen. Voor mijn gevoel een uitdaging, maar het is ook goed om een stap te zetten die ik normaal gesproken niet zou doen. Wie weet hoe het uitpakt.

Toch is het een drempel die ik over moet en ieder begin is lastig. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat ik naar een coach ben gegaan, omdat ik dit nodig heb. Iemand die me juist verteld wat ik niet wil horen, maar wat ik wel moet horen. Dat is precies hoe mijn coach voor mij is: hij duwt me – gevraagd – over mijn grenzen heen qua comfortzone om te bereiken wat ik moet bereiken. Dat is zo enorm waardevol!