Hoe goed is mijn idee?

Hoe goed is mijn idee?

Sinds juni 2023 ben ik gecertificeerd NLP coach en ik bied dan ook mezelf als anti-onzekerheidcoach voor schrijvers aan. Het traject hiervoor heb ik in grote lijnen uitgedacht en laatst ontstond er een nieuw idee. Na het ontstaan van het nieuwe idee, dien ik het idee ook nog uit te werken en dan ontstaat de twijfel: hoe goed is mijn idee eigenlijk?

Eerst posten voordat je het idee gaat uitwerken
Wanneer je een idee hebt, kan je deze direct kapot analyseren en uitwerken en misschien door de analyse wel ontdekken, dat het idee helemaal niet zo goed is dan je in eerste instantie dacht. Het is veel beter het eerst te laten sudderen. In december heb ik een idee gekregen, in januari de eerste stappen gezet het uit te werken en weer een maand later ga ik er rustig over posten op social media.

Door erover te posten, test je of je idee aanslaat. Ik heb zelfs iemand gehoord die eerst poolshoogte gaat nemen en pas wanneer iemand zich aanmeldt voor een traject, het dan pas gaat uitwerken. Normaal gesproken werk ik altijd alles van tevoren uit en ik vind het best een eng idee nog niet alles uitgewerkt te hebben terwijl je een idee wel al online gaat zetten, maar het kan zomaar zijn dat je dit voor niks doet wanneer niemand jouw idee interessant vindt.

Eerst testen voordat je het idee gaat uitwerken
Verder is het ook goed anderen te vragen wat ze vinden van jouw idee. Dit kunnen vrienden of familieleden zijn, maar ook proefpersonen. Ik ben bijvoorbeeld lid van een platform voor introverte ondernemers. Daar kan ik mijn idee polsen: ‘Wat vind je ervan als [deze dienst] zou bestaan? Vind je dat interessant? Wat zou je ervoor willen betalen?’ Allerlei vragen die je kan stellen om je product of dienst te verbeteren voordat je het gaat uitwerken.

Tips

  1. Ideeën hoef je van tevoren niet voor 100% uit te werken
  2. Zorg ervoor dat je idee niet in steen gegoten is, maar dat er ook nog ruimte voor is aanpassingen te maken
  3. Door het stap voor stap uit te werken, kan je ook voelen of je het idee na een maand nog steeds goed vindt. Wanneer je direct ieder opkomend idee gaat uitwerken, kan je je wel eens verliezen in het continue creëren van dingen

Stap voor stap ben ik mijn idee aan het uitwerken. Je kan het idee natuurlijk direct naast strenge criteria leggen zoals: ‘Ga ik hier mijn huur mee kunnen betalen?’ of je voelt dat het goed voelt en dat het bij jou past en je ziet wel waar het schip strandt. Door een streng criteria kan je je idee direct de kop indrukken en in de prullenbak gooien, terwijl het tweede ervoor zorgt dat je ermee gaat experimenteren en ontdekken welke vorm het zich uiteindelijk gaat aannemen.