Hoe hou je je aan je schrijfdoel?

Hoe hou je je aan je schrijfdoel?

Wanneer je een schrijfdoel hebt gesteld voor jezelf, is het handig om voor jezelf op te schrijven hoe je je doel gaat bereiken. Je kan het doel noteren op een briefje en dat briefje wegstoppen, zodat je er niet meer aan denkt, maar je kan ook het briefje zichtbaar neerleggen of ophangen. Of één keer per maand even naar het schrijfdoel kijken door een herinnering in je agenda te zetten. Hoe ver ben ik gevorderd? Loop ik op schema?

Uiteindelijk kan een ander een stok achter de deur voor je zijn, maar het draait om jóu. Wat nu als de ander ziek is? Jij bent verantwoordelijk of je dan alsnog gaat werken aan je doel en niet verzaakt, omdat de ander er niet is. Jij bent jouw eigen motor. Wees daarin ook lief voor jezelf. Om mijn doel te bereiken (in de zomer van 2023 de eerste versie van mijn boek af) heb ik besloten om twee dagen in de week thuis te werken, zodat ik ‘s ochtends kan schrijven in plaats van mijn reistijd naar werk. Er was een week dat dit erbij in was geschoten door andere afspraken. Het sluimerde erin. Ik had onzeker kunnen worden en even was ik dat ook: hoe had ik het zover kunnen laten komen? Ik wil toch mijn doel bereiken? Dus besloot ik mijn routine weer op te pakken! Het is goed om soms afstand te nemen en een dag of een week niet te schrijven. Als je je doel wil bereiken, heb je doorzettingsvermogen nodig. En moet je in staat zijn om jezelf aan te spreken wanneer je keuzes maakt die niet in lijn liggen met je doel.

Ik ben niet van het concreet maken van een doel. Tenminste, niet op wekelijkse basis. Ik vind het prettiger om voor mezelf te zeggen ‘eind deze maand heb ik deze verhaallijn af.’ Deze grove planning helpt voor mij. Op dit moment werk ik twee avonden in de week aan mijn boek (2 uur per avond) en twee ochtenden (in totaal 2 uur). Op mijn vrije dag werk ik gemiddeld ook 2 uur aan mijn boek. Deze uren heb ik verdeeld: 2 uur in de week schrijf ik aan mijn boek, 2 uur werk ik aan mijn marketing en de overige 2 uur kijk ik wat aandacht nodig heeft. Op die manier weet ik waar ik aan toe ben. Of ik nu maandagavond aan mijn marketing werk of aan mijn boek, dat maakt niet uit. Of als ik de ene week toevallig de hele week aan marketing besteed en de andere week alleen maar schrijf, dat is ook goed. Het is fijn om een basis te hebben en vanuit daar te werken.

Regelmatig reflecteren op je tijdsindeling is heel belangrijk, zodat je kan kijken of je planning nog realistisch is of bijgesteld dient te worden.