Hoe organiseer je een succesvolle signeersessie?

Hoe organiseer je een succesvolle signeersessie?

Een signeersessie kan je op verschillende manieren organiseren. Het is voornamelijk goed om stil te staan bij wat jij graag wil. En stel realistische doelen over het aantal mensen dat kan komen. Verder kan je natuurlijk altijd anderen om tips vragen, die net wat meer ervaring hebben dan jij wat betreft het organiseren van een signeersessie. Bij De Buitenman had ik veel tijd en moeite gestoken in het organiseren van de signeersessie. Ik had bijvoorbeeld flyers uitgedeeld bij winkels in de buurt van de betreffende locatie. Twee maanden lang postte ik erover op social media. Ik had een flyer opgehangen op mijn werk, die daar een maand heeft gehangen. Jasper Polane hield een praatje en hij had ook een aantal keer op social media gedeeld dat hij daar zou zijn.

Verder had ik rekening gehouden met de locatie: deze was goed te bereiken via het ov, fietsenstalling en parkeergarage om de hoek. En toch was de opkomst, eh ja, teleurstellend. Ik heb mijn uiterste best gedaan om dit niet te laten merken aan de mensen die er wel waren, maar het maakte me onzeker. Wat had ik ‘fout’ gedaan?

Achteraf leer je hiervan. De locatie was waarschijnlijk het probleem niet, maar Jasper gaf aan dat hij laatst bij iemand anders was geweest, waar hij ook een praatje hield, en ze zijn beiden wat bekender dan ik en daar kwamen ook maar twintig mensen. Hoe dat komt? Voornamelijk door corona, waar heel veel online werd georganiseerd. Verder had ik mijn donateurs het boek toegestuurd via de post. Het was beter geweest als ik had aangegeven dat ze het konden ophalen bij de signeersessie, waardoor ze – hopelijk – meer urgentie hadden om te komen.

Dat is iets wat je gaandeweg leert en natuurlijk baalde ik die dag, maar ik heb er veel van geleerd en weet dat ik een aantal dingen anders wil gaan aanpakken de volgende keer. Daarnaast heb ik ook geleerd dat je netwerk groter is dan je denkt, doordat ik naarstig op zoek was naar een spreker en die gemakkelijk had gevonden. Verder ben ik blij verrast door de vriendelijkheid van mensen. Ook al waren ze niet in grote getalen op mijn signeersessie, ik geloof wel dat mijn zichtbaarheid enorm is vergroot met De Buitenman. Er is dus altijd een positieve les te halen uit een gebeurtenis.