Hoe schrijf ik een ondernemersplan?

Hoe schrijf ik een ondernemersplan?

Een ondernemersplan schrijven vond ik een vereiste voordat ik me als ondernemer inschreef. Ook al ontdekte ik vrij snel dat de kamer van koophandel helemaal niet kijkt naar je ondernemersplan. Toch is het goed om hem te schrijven, zodat je bewust wordt wat je visie en missie is en hoe je geld wil gaan verdienen.

Alleen, het schrijven van een ondernemersplan vond ik een uitdaging. Het klonk groot en ik had weinig verstand van wat ik daar dan allemaal in moest schrijven. Waar moest ik beginnen met schrijven in dat grote, lege document? Bladzijde 1 was vrij gemakkelijk, met mijn persoonlijke gegevens. Het maakte me onzeker dat ik van mezelf een ondernemersplan ‘moest’ schrijven.

Al gauw kwam ik terecht bij een ondernemerscoach en daardoor had ik een stok achter de deur. We spraken af dat ik bij mijn eerstvolgende afspraak het plan af had. Hij zou het niet lezen, maar dat maakte voor mij niet uit. In dezelfde periode las ik het boek Nils, een managementthriller. Dit was een speelse manier om het ondernemersplan stap voor stap in te vullen, aan de hand van een thriller. Zo werd het invullen behapbaar.

Verder kan je op google ook veel vinden over het schrijven van een ondernemersplan. Wanneer je rustig gaat zitten en de tijd neemt om stap voor stap het plan in te vullen, merk je dat je al veel weet. Je weet welke waarden belangrijk zijn voor jou. Ik vond het wat onwennig om het op te schrijven, zeker omdat niemand gaat controleren of wat je schrijft goed of fout is. Maar in een ondernemersplan is de scheidslijn tussen goed en fout anders.

Daarnaast kan ik als tip meegeven dat, wanneer je hem hebt geschreven, je halfjaarlijks (of eens in het kwartaal of eens per jaar) nog eens kijkt naar wat je hebt opgeschreven. Doe je nog wat je echt voor ogen hebt of ben je afgedwaald van je werkelijke doel? Kijk er eens kritisch naar en weet dat het oké is dat je wat aanpassingen maakt na die tijd, omdat je bent gegroeid of omdat er iets is tussengekomen en het anders is gelopen dan je had gehoopt.