Hoeveel tijd besteed ik aan mijn onderneming?

Hoeveel tijd besteed ik aan mijn onderneming?

Als zelfuitgever ben je ondernemer. Ik verdien (nog) niet veel geld met mijn boeken dus hoeveel tijd ga ik besteden aan mijn boek? Ook al verdien ik er niet veel geld mee, het gaat er ook om of ik er energie uit haal.

Voor mijn werk voor de schrijven & uitgeven podcast verdien ik geen geld. Ook al draait er veel in het leven om geld, ik krijg gratis kennis van de ander. Op die manier is mijn werk voor de podcast enorm waardevol, want ik leer veel over het proces achter de podcast en over het zelf uitgeven en marketing rondom mijn boek. Ik haal hier energie uit!

Ik moet natuurlijk wel oppassen dat ik niet mijn hele week vol met werkzaamheden waar ik energie van krijg en geen geld mee verdien. Uiteindelijk dien ik ook mijn huur te betalen. Als ondernemer is het in het begin ook geld, tijd en energie investeren. De vraag is natuurlijk: hoeveel?

Als ondernemer ben ik niet alleen schrijfster. Als eenvrouwszaak houd ik mij ook bezig in de financiën beheren van mijn onderneming, de marketing en het schrijven van een ondernemersplan. Hoe vaak schrijf ik dan nog aan mijn boeken? Het is een combinatie en het juist indelen van je tijd. En geld. Wat is realistisch voor jou? Ik houd iedere maand geld apart voor mijn onderneming om op die manier te sparen. Hierbij denk ik na waarvoor ik geld nodig heb. Bijvoorbeeld het onderhouden van mijn website of het feit dat mijn boeken te koop zijn op Boekengilde en mijn lidmaatschap voor Platform Trefpunt.

Voel en merk wat voor jou werkt. Wat brengt jou verder? Wat heb jij nodig? Weet dat in het begin van je onderneming je veel tijd, geld en energie kwijt bent en dat krijg je op termijn terug. Het is een lange termijn strategie. Je eigenschappen als doorzettingsvermogen en zelfdiscipline worden aangesproken. Voel hoe een tijdsindeling voor jou het beste werkt.