Omslag

Omslag

Omslag

Het laten ontwerpen van de omslag was meer werk dan ik dacht. Dit werd bemoeilijkt door verschillende oorzaken. Ten eerste omdat ik de voorkant wilde laten ontwerpen door een vriend van mij. Zijn boeken bevatten prachtige tekeningen en ik had hem in de zomer van 2021 gevraagd of hij dit wilde doen. Hier heb ik al eerder over geschreven.

Vervolgens ging de vorige uitgeverij waar ik een samenwerking mee was aangegaan, aan de slag met de titel en het lettertype. Daarin moest ik keuzes maken. Daarna stapte ik over naar uitgeven in eigen beheer. Gelukkig kon ik de tekening van Jasper Polane gebruiken. De achterflaptekst, biografie en auteursfoto waren gelukkig al in orde.

Een citaat blijkt een goede promotietruc te zijn. Toen het citaat eenmaal op de omslag stond, was ik ontevreden. Het stond in hetzelfde lettertype als de rest. Dus werd het schuingedrukt. Vervolgens vroeg ik mij af of ik de schrijver van het citaat, Ivonne Veldscholten, niet om toestemming moest vragen. Straks wilde zij helemaal niet dat haar naam en/of haar citaat werd gebruikt. Gelukkig voelde ze zich vereerd en was dat gemakkelijker geregeld dan ik dacht.

De omslag is onderdeel van het drukwerk. In 2021 had ik ook al contact opgenomen met het Boekengilde, waar ik mijn boeken wil laten drukken. Gelukkig kon ik van mijn vorige drie boeken terugvinden wat de afmetingen waren. Het liefst wil ik De Buitenman in hetzelfde formaat, met hetzelfde grams papier. Daarnaast moest ik het aantal pagina’s doorgeven, of er illustraties in het boek stonden en of het soft- of hardcover moest zijn.

Mijn redactrice hielp mij ook met het uitgeefproces. Laatst heb ik mijn planning voor dit jaar met jullie gedeeld en die heb ik dan ook met haar gedeeld. Sanne Visch gaf mij tips en vertelde mij dat ik weer contact op moest opnemen met de drukker. Ik was als eerste vergeten om een ISBNnummer aan te vragen. Stom. Zodra ik opnieuw een lijstje had gekregen, waarbij ik onder andere moest invullen wat het themacode en NUR-code was, moest ik het ISBNnummer nog laten toevoegen aan de omslag.

Zodra dat was geregeld, moest ik doorgeven wat mijn verschijningsdatum van boek is en welke oplage ik zou willen bestellen. Door corona is er papierschaarste en dat heeft invloed op de levertijden. Daardoor moest ik afstemmen wanneer ik mijn manuscript moet aanleveren om ervoor te zorgen dat ik mijn boek op tijd in huis heb.

Mijn geluksgetal is 29 en al die tijd had ik 29 april in mijn hoofd als officiële verschijningsdatum van mijn boek. Dit zal het ook blijven. Totdat ik me tijdens de kerstvakantie bedacht: 29 april valt in de meivakantie en ik ga in de meivakantie op vakantie. Beetje onhandig als ik vanaf mijn vakantieadres van alles zou moeten regelen. Toch wil ik de 29e aanhouden. Ik ben daarin lichtelijk autistisch, omdat ik dat al die maanden al voor ogen heb.

Het is te doen. Mijn planning is ervoor zorgen dat ik rond 18 april alle boeken bij mij thuis heb, zodat ik ervoor kan zorgen dat al mijn donateurs de 29e het boek thuis op de mat ontvangen. Voorbereiding is alles.