Praat maar door, ik schrijf wel

Praat maar door, ik schrijf wel

Dit voorjaar had ik een sollicitatiegesprek. Ieder mens is hier onzeker over, dus ik ook. Na het gesprek dacht ik terug aan de vragen die gesteld waren en welke antwoorden ik had gegeven. Door mijn onzekerheid was ik belangrijke onderdelen vergeten te vertellen. Ik baalde als een stekker!

Mijn vriend gaf aan: waarom stuur je ze niet achteraf een mail en licht je daar informatie toe die je tijdens je gesprek niet hebt kunnen vertellen? Meteen lichtte ik op: want schrijven, dat kan ik wel! Een gesprek kan je niet altijd uit de weg gaan. Hoe pak jij dit aan?

Geef jezelf de tijd terug te komen op een gesprek
Ik kan me goed herinneren dat ik bij mijn eerste bijbaan vaak de vraag kreeg: ‘Kan je extra werken?’ Ik was geneigd direct ‘ja’ te zeggen! Dat deed ik een paar keer en vervolgens dacht ik dan: ‘Shit, ik heb volgende week een toets.’ Er dan op terugkomen deed ik eigenlijk niet meer.

Ik groeide en vervolgens zei ik altijd: ‘Ik denk er even over na en dan kom ik er zo op terug.’ Mijn leidinggevende vond dat prima, ik gaf mezelf – soms was het maar vijf minuten – tijd om na te denken wat er in mijn agenda stond en dan kon ik vervolgens met een gerust hart instemmen. Gun jezelf die tijd. Soms heb je meer dan vijf minuten nodig en dat is prima.

Schrijven blijft beter hangen
Je hebt je vast wel eens in een situatie begeven waarin iemand zei: ‘Schrijf anders even de voor- en nadelen op een papiertje.’ Als schrijfster vond ik het onzinnig dat ik op papier iets moest opschrijven, maar het werkt echt. Ik heb wel eens gehad dat ik op papier mijn boodschappen opschreef, het papiertje vervolgens vergat mee te nemen naar de winkel, maar nog 75-90% van mijn boodschappen wist. Omdat ik het had opgeschreven met een pen en het daardoor was blijven hangen.

Zo werkt het ook met het sollicitatiegesprek. Ik kwam thuis, liet het bezinken, schreef een paar dingen op papier wat ik nog wilde zeggen en kon het vervolgens uitwerken en mailen. Ik weet dat dit voor mij goed werkt, net zoals ik mijn blogs op papier plot voordat ik ze uitwerk op de laptop.

Tips

  1. Vermijd gesprekken niet. Dat is onmogelijk 😉
  2. Laat je niet opjagen door een ander. Als een ander snel een reactie wil en jij weet het nog niet, dan is dat misschien ook een teken. Wanneer jij geen tijd krijgt na te denken over een beslissing, is het dan wel de juiste persoon of beslissing?
  3. Wees eerlijk en vraag of je er later op terug mag komen en geef jezelf de ruimte

Ja, ik ben uiteindelijk aangenomen voor de functie. Hoe stom ik mij ook voelde dat ik tijdens het gesprek belangrijke onderdelen was vergeten, het gaf me rust dat ik het een dag later op papier kon zetten en alsnog kon ‘zeggen’ wat ik wilde!