Tijdlijn

Tijdlijn

Tijdlijn

Nog een uitdaging die ik tegenkwam tijdens het herschrijven van De Kettingreactie, was het gevoel voor tijd. Vaak genoeg wist ik niet meer of iets gisteren of vandaag was gebeurd. Of vorige week of was het toch alweer anderhalve week geleden? Als ik het niet meer weet, hoe kan de lezer het dan wel weten. Op dit moment zijn de meeste indicaties dan ook schuingedrukt met een vraagteken erbij. ‘Moet nog uitgewerkt worden.’ Het beste is om het boek van vooraf te lezen en dan een tijdlijn te maken.

Ik had ik al een korte tijdlijn gemaakt, waarop deel I zich op het fictieve 1 april zich afspeelde en deel IV op het fictieve 4 april. Het is een trilogie, maar ieder deel is onderverdeeld in delen dus in totaal hebben alle drie de boeken tien delen. Dat schepte al iets meer orde in de chaos, maar het was nog niet specifiek genoeg. Wat gebeurt er op 1 april? Per personage. Misschien zelfs per uur. Dat heb ik niet op een rijtje, maar dat is wel nodig. Nu is het onduidelijk.

Naast de korte, algemene tijdlijn heb ik per deel een samenvatting gemaakt. Per hoofdstuk een korte samenvatting gemaakt en daarna nog een enorm uitgebreide samenvatting, maar ik had me hierbij niet geconcentreerd op de tijd. Het is misschien een kwestie van dit allemaal naast elkaar leggen en verder uitwerken. Tegelijkertijd weet ik niet of dat de oplossing is of dat ik er nog meer tijd aan moet besteden.
Stiekem kwam ik op het idee om een tijdlijn te maken, omdat er op mijn werkplek een aantal leerlingen aan de slag moesten om een tijdlijn van een boek te maken. Dat was het moment dat er bij mij een lichtje ging branden, dat dat voor mij ook geen verkeerd idee zou zijn. Dat zou orde scheppen in mijn chaos.

Echter bedacht ik dit tijdens het herschrijfproces toen ik bij deel V was aangekomen dus had het nog nut om vanaf nu daarmee te beginnen? Of moest ik dit als een apart onderdeel van het herschrijfproces zien en ermee beginnen nadat ik klaar was met het verwerken van alle papieren aantekeningen en begon met de vierde herschrijfronde?

Maar het maken van een tijdlijn van – ik blijf het herhalen – zevenhonderd bladzijden is nogal een uitdaging dus hoe maak ik dat overzichtelijk? Na een korte google-poging stuitte ik op het programma ‘office timeline’ wat blijkbaar een geïntegreerde functie van powerpoint is. Zoals ik vorige week in mijn blog duidelijk maakte, ga ik het nu nog niet uitproberen. Eerst is het tijd om verder te herschrijven voordat ik deze functie ga ontdekken en hopelijk alle informatie uit mijn boek kan implementeren. Of misschien is deze geïntrigeerd functie van powerpoint waardeloos en moet ik het op een andere manier aanpakken.