Uitgeven – zelf of …?

Uitgeven – zelf of …?

Uitgeven – zelf of ….?

Mijn vorige drie boeken zijn alle drie uitgegeven door uitgeverij Boekscout. Zij verzorgen printing on demand. Het boek wordt pas gedrukt zodra iemand het besteld. Er zijn geen oplages van duizenden exemplaren. Meerdere drukken. Nee, het is relatief veilig. Geen onnodige risico’s. Voor beiden kanten.


Maar nu wil ik die stap verder. Een reguliere uitgever. De Buitenman, de literaire thriller waarmee ik nu druk aan de slag ben, heb ik al eens opgestuurd naar uitgeverijen. Via de mail, maar ook via de post. Allemaal negatieve reacties. Dan ga je toch twijfelen. Zal ik weer kiezen voor Boekscout? Nee, want dat wilde ik niet meer. Ik wilde juist voor het professionelere kiezen.


Altijd blijft J.K. Rowling in mijn gedachten. Haar boeken werden ook afgewezen door allerlei uitgeverijen. Uiteindelijk besloot ze haar boeken in eigen beheer uitgegeven en de rest is geschiedenis. Dan komt toch het stuk onzekerheid om de hoek kijken: ben ik ook een J.K. Rowling? Of ben ik toch een van de duizenden amateuristische schrijfster in Nederland die een beetje aantobt met schrijven?


Bovendien zijn er zoveel platforms. Waar kies je voor? Via bol.com of toch een onbekende website? Of ga ik toch nog een rondje mijn manuscript verspreiden en hopen dat een uitgeverij het deze keer wel goed vindt? Na nog een keer herschrijven en misschien nog eens? Is het dan wel goed genoeg?


Keuzestress. Hoe ga ik het aanpakken? Ik kan goed schrijven. Dat durf ik ondertussen van mezelf te zeggen. Regelmatig kreeg ik positieve reacties van lezers dat ze mijn boek in een keer hadden uitgelezen. Dat klinkt goed! Waarom hebben uitgeverijen dit dan niet? Of moet er maar net de juiste persoon zitten bij de afdeling manuscriptbeoordeling? Is het net als met solliciteren, dat maar net de juiste persoon jouw cv in handen krijgt?
Nu ben ik al een heel eind met het zelf uitgeven van mijn boek. Tenminste, dat vind ik. Via mijn netwerk heb ik iemand gevonden die de voorkant van mijn boek wil maken (@Jasper Polane). Een andere vriendin helpt met het redigeren van mijn boek (@Ivonne Veldscholten). Zelf een profielfoto regelen (@Jessica van Wynsberge) Zo kom ik er wel. Dan is mijn manuscript straks af. En dan?


Toch die volgende stap is spannend. Wil ik de regie in eigen handen houden en zelf geld investeren? Of ga ik toch nog dat rondje langs uitgeverijen doen? En hopen? Als schrijfster is het duidelijk dat het proces van een boek schrijven niet alleen om het schrijven an sich draait. Er komt veel bij kijken. Het is leerzaam, maar tegelijkertijd ook uitdagend.


Het is niet alleen een kwestie van geld investeren, maar ook je tijd. En energie. Je gaat toch iets opzetten. Iets nieuws. Hopen op reikwijdte. Dat het balletje gaat rollen. Dat je bekend wordt. En dat het dan wordt verfilmd… nu dwaal ik af 🙂

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cleardot.gif