Weetjes boek 4

Weetjes boek 4

Weetjes De Buitenman

  1. Dit is de eerste keer dat ik iets anders heb geschreven dan een roman. Mijn eerste literaire thriller.
  2. Ik ben begonnen met het boek door middel van een alinea die ik heb geschreven bij een schrijfcursus van CREA. Toen werd ik geïnspireerd door een raampje ergens op de bovenste verdieping, uitkijkend op het kanaal/riviertje waar ik aan zat. Aan het water zat het café van CREA en zat ik zelf aan een picknicktafel aan het water. Totaal geen idee waar het over zou gaan en waar het heen zou gaan. Maar dat was het begin van de eerste scène van wat later De Buitenman zou gaan heten.
  3. Tijdens die cursus leerde ik weer hoe het was om te schrijven, nadat ik dat een aantal jaar niet had gedaan vanwege mijn studie. Ouderwets ben ik begonnen in een notitieboekje en was ik aan het schrijven in de trein.
  4. Ook de eerste keer dat ik echt serieus aan de slag ging met een herschrijf-proces. Ik heb het laten redigeren door iemand voordat ik het liet uitgeven. En daarna ben ik er zelf ook nog doorheen gegaan. Hiervoor liet ik mijn boeken redigeren door mijn oud-oom Piet Lardee.
  5. Begonnen op 19 juli 2017. Af op 16 of 17 augustus 2018
  6. In 2019 heb ik het boek opgestuurd naar uitgeverijen, maar helaas allemaal negatieve reacties ontvangen. Ieder jaar maak ik een wensenlijst voor dat jaar en De Buitenman opnieuw opsturen stond er het jaar daarna dan ook weer op. Toen heb ik hem niet nogmaals opgestuurd, maar wel – heel belangrijk – de eerste stappen gezet naar het uitgeefproces door het boek aan twee vriendinnen te laten lezen.
  7. Het eten van hamburgers is gebaseerd op een bijeenkomst die ik had met een paar onbekende mensen. Samen hadden we een werkbespreking onder het genot van een hamburger. Toen we de hamburger voor ons kregen, keken een aantal mensen ernaar van ‘hoe gaan we dit beschaafd opeten?’ Terwijl ik heel netjes met mes en vork begon te eten, en een aantal om mij heen dat uiteindelijk ook maar deden, pakten twee mensen de hamburger vast en aten het met hun handen op. Dat vond ik toen ergens heel lachwekkend en dit heb ik dan ook verwerkt in mijn boek.
  8. Het boek heb ik naar meerdere uitgeverijen gestuurd, inclusief synopsis. Dat was heel spannend! Maar helaas werd ik door alle afgewezen. Dat heeft me er niet van weerhouden om zelf stappen te ondernemen. Ik wilde doorzetten. En hield in mijn achterhoofd dat het manuscript van J.K. Rowling ook was afgewezen.

Verder zijn er helaas weinig leuke weetjes over dit boek qua personages of gebeurtenissen. Wat opvallend is, want dat heb ik eigenlijk altijd bij mijn boeken! Laatst heb ik hem nogmaals doorgelezen op zoek naar herkenbare uitspraken, citaten of iets anders wat ik kan verbinden aan iets van mij, maar ik kon het niet vinden!

In vele opzichten is dit boek anders dan mijn andere boeken. Twee verhaallijnen, een man en een vrouw. Terwijl ik tot nu toe altijd vanuit een vrouwelijk perspectief heb geschreven. Überhaupt een literaire thriller. Er vallen doden. Het boek bevat seksscènes…

Het is duidelijk dat ik – al zeg ik het zelf – ben gegroeid als schrijfster.

Niet getreurd, in De Kettingreactie zitten vele weetjes!