Wel of niet naar de Uitgeversdag gaan?

Wel of niet naar de Uitgeversdag gaan?

Ieder jaar in november organiseert Marelle Boersma de Uitgeversdag (https://marelleboersma.nl/uitgeversdag/). Op deze dag kan je jouw boek pitchen bij uitgevers. Naast traditionele uitgevers is er ook een intermediair die je helpt met het maken van de juiste keuzes wanneer je je boek in eigen beheer wil gaan uitgeven.

Samen met een schrijfvriendin had ik me in februari 2022 al opgegeven voor deze dag. Ik wilde me zo goed mogelijk voorbereiden om een zo goed mogelijk eerste indruk te maken, maar hoe? In oktober zouden we informatie krijgen.

Dat vond ik veel te kortdag, maar wat kon ik in februari al doen om me voor te bereiden in november? Ik heb mezelf een paar maanden gek gemaakt. Het belangrijkste onderdeel is het book proposal: een cv van je boek. Meerdere malen werd er gezegd: je manuscript hoeft niet af te zijn op die dag. Dat was een hele geruststelling, maar hoe kon ik nou een cv van mijn boek maken als deze niet af was?

Uiteindelijk gaf ik me over aan de planning en de maand voor de Uitgeversdag heb ik veel tijd besteed aan het schrijven van het book proposal. Een samenvatting van het boek, een scène uit het boek, informatie over de auteur. Maar dan kort. Wat een uitdaging was dat! Welke scène was het beste? Wat vertel je over jezelf? Hoe beschrijf je zo kort mogelijk je personages, want idealiter wilde je maar 2 A4tje’s met tekst.

Op de ochtend zelf kregen we nog een workshop over de bookpitch en konden we deze met onze buurvrouw of buurman bespreken én met een schrijfcoach van de Online Schrijfschool. Mijn pitch veranderde en ik kon de printjes die ik van mijn ‘perfecte’ bookproposal had gemaakt, in de prullenbak gooien. Mijn voorbereiding leek voor niets te zijn geweest en de onzekerheid speelde op.

Het gaat om de eerste indruk. Achteraf je book proposal aan een uitgever mailen is mogelijk. Je hoeft het niet op de dag zelf in de handen van de uitgever te drukken. Geef jezelf de rust en tijd om het later op je gemak aan te passen en te mailen. Ook al geven andere schrijvers het book proposal wel direct af. Wees juist onderscheidend door dat níet te doen. Ga op de dag het gesprek met een uitgever aan en laat je gezicht zien. Bewust heb ik ervoor gekozen om mijn book proposal een paar dagen later te mailen in plaats van de dag erna.

De zenuwen en spanning mogen er zijn, want iedereen is zenuwachtig die dag. Vertrouw op jezelf. Slaan andere schrijvers op de Uitgeversdag wel (direct) een uitgever aan de haak en jij niet? Nou en. Jouw match komt nog wel. En anders niet. Dan zijn de uitgeverijen die op die dag er waren, niet aan jou besteed. Er zijn nog meer uitgeverijen in Nederland of je kan ervoor kiezen je eigen boek uit te geven.